洗衣機買咩牌子好?

256 回覆
3 Like 4 Dislike
新買lg前驅我覺得幾靜
miele 應該全部德國造。
利申用誠哥獨家,都係德國造
買左誠哥獨家機一年,so far so good, 係乾衣有d 嘈,但部機點推都唔郁。

不過過一年年保養後保護費好貴$750-$1000 / 年
Wca020 made in poland
有咩飛頂洗衣乾衣機介紹
借問有冇啱1人用細細部嘅?
Miele用鑄鐵唔係用石屎
岩岩買咗金章 但買錯咗泰國機🥲
LG 夠靜
2合1 一來易壞
二來會整壞啲衫
部LG用左8年 最近壞左 有邊隻好 用緊大眼雞 黎緊都打算用返大眼雞
分享下我嘅經驗,睇咗前面師兄留言, 最後決定買咗部西門子47cm窄機身,用咗兩個星期感覺都唔錯。

睇評語覺得金章同西門子都好耐用中, 但係金章大昌行西門子就德國公司,所以都係揀返西門子。 但係疫情等咗兩個禮拜先送貨好唔方便。

pros. 真係幾靜, 朝早家人洗衫冇嘈醒到我。
1200轉真係fing得幾乾.
容量夠,有53 litre,睇過比起55cm機身嘅55litre唔係差好遠.

cons
正常洗7kg要1hr22分鐘,加快都要53分鐘,時間覺得有啲耐, 加快洗只可以放4kg。 15分鐘快洗手只可以係2kg.
排水管比之前嗰部短,差啲入唔到管原來既去水位
試過一次中途打開機門加衫,然後部機特別嘈, 好似係抽水泵不停乾抽。
送貨工人一般, 插電開機就即刻走乜都冇講解少少。

所以整體感覺非常好,如果去捱到8年以上,下次都會再考慮西門子。之前用過惠而浦同Ariston.
想問好唔好用?我都考慮緊
thank you 巴打
而家6400 就買到,應該都會買呢部
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞