Node.js IT 狗討論區

260 回覆
22 Like 35 Dislike
咁IT本質就係iteration 疊代
整一個working version 0.1
再upgrade落去 滿足更多customer needs
Non blocking 背底係咪一係mode runtime既c++, 一係就自己開worker 做
libuv
thx 巴打 參考下
heroku hobby plan 有十個free app?
google好似內部啲野換緊做go 定佢地已經放棄左自己個仔
我open source都係玩左一年左右咋
未敢放落我啲app度住
就係做spa 要你build 黎build 去,所以唔做spa,用Vue cdn做frontend,慳番啲時間
建議睇cloud 巨頭AWS, gcp, azure 擺最多資源投資邊樣language 用個款實無死

https://cdkworkshop.com

依家web trend 用好多唔同language 都archive 到同樣效果, 但eco-system, GitHub community , cloud support 影響力實在太大 , nodejs , python 正正就係擺最多資源既language

除非大家做緊d好特別既野,例如embedded system IOT , mission critical, 或者某d情況只能單機,不能scale out 或唔依賴cloud 既application 或者開發linux / window kernel 底層, 而需要使用c/ rust / c++ 個類效能非常高既language

否則都係建議nodejs / python / java ,反正都係寫web
母語係C / Java, 有D細位唔適應,都唔算大問題

最睇唔慣應該係instance property用PascalCase。唔少情況會撞Class Name(因為大家都係PascalCase), 要幫個Property特登改過一個無乜意思嘅名,有點不便

同埋String 同 string呢D, 硬係覺得個語言有D唔consistent咁,寫耐左當佢係slang咁就算

另外個namespace唔係同folder structure掛鈎,refactor起黎似乎無咁robust,可能係我手勢唔好啦

Curly bracket用BSD比K&R嘥位,不過而家D code越寫越短,都無乜大礙。而且個IDE成日幫手autocomplete開新行, 見佢咁主動,就下佢啦

頭盔:唔like姐,唔係話佢唔好
咁巴打應該幾鍾意rust
Share mins though
開新ac
好多喎
冇一間大公司只用一隻language,要轉都係慢慢嚟,唔會一次過突然轉晒,同埋Go都有啲問題唔係完全可以取代到C++,例如latency sensitive嘅嘢,Go基本上係建議用GC,latency sensitive好難tune到啱用
我喺indeed就咁搵就係見到最多工係要java,c#,跟住先node
從一開始就係想write Javascript in every Layer...
個解釋就係唔想學多隻Language, 打造一個連Frontend developer都可以輕鬆寫到出黎既backend開發環境
易啲請人
而家Python FastAPI屌打連埋pydantic落type + auto-gen doc出黎 我而家連doc都唔洗用swagger
好似大路野來講,得node/express做唔到
果然係毒撚研究所所長
Event Loop 了解下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞