Node.js IT 狗討論區

260 回覆
22 Like 35 Dislike
Deno

2018年的JSConf EU活動會場上,瑞安發表了「我為Node.js感到後悔的十件事」(10 Things I Regret About Node.js)的演講,[5]在內容中瑞安提及過去在開發Node.js時,未採用到Javscript用來處理非同步流程的promise物件、以及模組安裝會過於臃腫等問題[6]。

基於過去設計Node.js的過失經驗,瑞安發表了名為「deno」的新專案,該專案與Node.js同樣有採用到JavaScript等語言編寫,自2018年5月期間開始進行後,於2020年5月13日正式釋出

--------
node js個作者都覺得後悔整咗node js出嚟
所以話IT嘅嘢,過一排就整隻新嘢出嚟取代另一隻嘢

個作者之所以叫個新project出嚟叫deno,個名有兩個解釋,第一個解釋就係用恐龍個英文,dinosaur前面個dino,個音似deno,而個project個icon都係一隻恐龍嚟,第二個解釋就係想destroy node js,所以叫deno,de->destroy,no->nodejs
雖然好似講左好多nodejs 缺點,但其實nodejs 依家係無得輸,單係睇每個cloud 巨頭, 最大粒就係AWS重點去投資咩language 已經知道個未來係點, JavaScript , python, java 呢三個已經不可或缺,而JavaScript 仲要係重中之重

反而後起既GOLANG. 仲追緊,php 已經無support 得咁好
所以node js 係垃圾
on9 program 仔活起自己世界
其實邊有人理你寫乜,同啲女講,人地都唔知你講乜

起公司,啲code 人其實知唔知其他部門都覺得你地係怪人黎?
我相信軟件台除左某幾位手足係好勁,玩embedded system AI Big data ,IOTetc ,大部份都係CRUD Cloud 類,所以幾7都好,都要學nodejs
應該要研究吓寫邊隻 language 可以溝到最多女
php 用途太單一啦
雖然php年年跌, 但golang一直都係水平線, 唔見有起過
無錯 見d AWS doc 都無咩講過GO , 都知佢地對GO既優先度無java python JavaScript 咁高, 連C# support 都高過GO
經驗之談,用嚟寫下普通api 就得,咪撚學人用嚟開protobuf server

仲有我公司用嚟寫data pipeline ,夾硬multithread搞到oom

只可以講係用嚟rapid development ,個system 一大難main 又難migrate上去,npm 垃撚圾,multithread 又係
個checksum 成撚日錯,要逐個package check 邊個有問題
咁java python javascript又真係應該多人用過Go嘅
留名
咩都唔識
淨係寫過好膚淺嘅node js嘢
諗緊好唔好玩埋Python 定係齋focus node.js
上年我個fd又係同我講呢隻
我一睇 連package manager都未有(而家唔知有未)
之後就無睇落去

不過講真丫
落手hands on個陣
基本上個個都係睇framework
個framework 好用 多人用多resource咪得羅
話知佢背後係node定deno
java
係唔夠完美啫
學C#好過起碼用途多啲
珍,所以wordpress仲咁多人用,就算架構再垃圾
咁似係腦細on99 唔定用咩問題多 d。
我公司咬死唔用 typescript 同寫哂 sample project 要 d 員工,so far d 人都跟到
未普及無興趣學住,但就算真係換 language 咪換囉。
家陣學既唔止係 syntax,做 p 仔最值錢既係識點去諗個 application 點 design,呢個位要用咩 service 等等。
呢個係技術討論區,你想搵成功感唔該死返出去
玩 data 唔建議用 node.js
用 python go 多 d 玩 data 既 lib
新手既 node.js 幾易上手
學完返工即刻變 full stack
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞