Node.js IT 狗討論區

260 回覆
22 Like 35 Dislike
node.js 係 non-blocking
你當等緊未 run 完既 task 會放係個 pool 到等而佢 run 其他野先
理論上連 thread 都唔洗自己開
我未試過,不過覺得正正經經用返 react.js or angular.js 保平安
asp.net core 唔係可以多平台咩?
我喺Macbook上面係咁以玩過
Angular != AngularJS
可能我平時寫 lambda function 個陣會寫埋 joi 去 validate 個 input,唔對就 throw 出黎,所以未試過 type 既問題。
之後會再用個 plugin 將個 joi schema 轉做 documentation。

你講個問題似係唔記得個 variable 係咩,我會同埋會要求新仔寫 jsdoc or definition file。

當然有 strong type 唔係唔好,但我覺得冇都唔係致命問題。
手快快 sor
asp.net core打從一開始就行cross platform喎
javascript係client side野
有人將javascript移植到寫普通software
咁就創左個CommonJS, 主要係新增左system API, I/O API同module概念而Node.js係基於CommonJS開發出黎專for web backend
另外nodejs同時主張async non-blocking I/O, 係當時算係一個幾突破既概念
有schema同strong type已經好接近,因為你其實已經可以用schema derive個type出嚟

要求寫doc咁人手化,直接寫type好過,doc應該只係一啲design structure嘅嘢,好難睇code就直接睇得出嘅嘢
寫php唔洗build....
所有server野都要後台做
同埋你要寫system script都無理由係browser
基本上所有non-browser 嘅JS 都係commonJS
認同,types 其實係self documentary, 下下寫jsdoc又要禁入個file 睇已經好麻煩

無TS嘅project 一律唔接手
update 下自己啦
想readable, dynamic又efficient就要build啦
其實大部份有番咁上下complexity既language (寫得到有用既野) 都要build, 只不過係唔係你面前build咁解

有d lang表面上唔使build, 但會產生其他問題
係,asp net core support埋Linux, 寫完deploy去邊都得
私心大力推薦,一比較上黎,node好似中世紀產物咁
最近自己開咗個side project,發覺宜家好多library都已經有ts support
公司用Flow 但係好多都係internal library,已經type好,冇咩留意出面嘅library
仲有golang, 都比node好唔少
轉晒TS, 全部用any,冇難道
有v3 typescript template 啱唔啱
v4 要自己寫
果D叫.NET Framework, 4.x或之前嘅版本只支援Windows. 你啱,果D係垃圾黎

而家.NET Core係open source重新出發,cross platform, ASP都係重新設計,我覺得有參考過Spring Boot同Express, 好清新

我係唔like C# syntax, 否則我俾100分
慢慢轉ok嘅
其實有D野想請教一下...

用Express 寫API, 有咩工具可以gen番個swagger出黎?

我搵左一牌搵唔到,同埋唔覺得佢個request body可以require type/interface, 就算要gen,似乎都要做多D額外野先gen到
我個人就幾鍾意c# syntax
想了解師兄點解唔like?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞