Feel到開始鎖港未?

330 回覆
487 Like 94 Dislike
有少少常識嘅人
應該feel到唔對路…

(23:00突發)國泰航空宣布今天起取消所有長線航線
https://lih.kg/2827308

之前有人話國泰禁飛七日冇大影響,話香港仲有好多貨運公司
不妨望下呢度:

香港郵政明日起暫停澳洲、加拿大、墨西哥、美國和其他若干目的地的空郵服務
https://lih.kg/2828210

香港要鎖港,首先就要收窄空運嘅流量
因為只有飛機可以載人走,運嘢亦都係最快
人走得難,啲嘢出得難,亦都入得難

不過最後一排會留返啲貨機
比啲高官食返外國嘅鮑參翅肚魚生
或者寄信畀自己外國讀書嘅漢奸仔女
但係嗰啲運費會高到香港人負擔唔到
或者根本唔開放畀平民用

咁你問一啲需要香港做空運轉口嘅外資會點?
國安唔會殺到啲英美加歐洲公司,因為外資生存唔到自己會走,自然都唔會引起更大嘅制裁,真正兵不血刃
係呢啲需求減少嗰陣,再一刀切禁飛
就唔會再有牽涉到外國嘅未知風險

疫情根本只係藉口
睇共產黨唔係睇佢把口講乜
而係睇佢哋做乜

中共自己爆到仆街
但係一路拖住港共唔去開關
就係因為中共係要先鎖港後融合
只有港共奶錯位
一路以為係要先融合後鎖港(或者兩樣一齊做)

如果你覺得而家呢個狀況只係短期嘅限制
咁我真係祝你苦年進步,出入平安
終於搵到機會
遲早
唔係機會
係必然

正如一國兩制係大話一樣
鎖港係必然嘅結局
好早就feel 到要鎖港,所以人已走!
但好多港豬仍然吃喝玩樂,冇燒到自己就仍然麻痺自己生活係舒適圈嘅幸福港
唔係一早已鎖兩年咩
咁下個 step好可能係出境permit
唔知幾時
放長雙眼睇下囉
我覺得好大機會
而家已經冇乜直航
鎖嚟做咩
你問呢個問題
證明你未用一個皇帝嘅角度去睇而家中共嘅行為
我如果係漢武帝,係康熙有十全武功,就天下都要歸我
我唔可以容忍任何一個本身屬於我嘅地方
由外國人把持
呢個係感性上

理性上就係要防止中國人再利用外資帶錢同帶貨出去
打漏:
係康熙,係乾隆有十全武功*
已經用強積金鎖咗啲錢,間接鎖港啦
你啲錢濕濕碎啦
濕濕碎不如你畀我
多謝推post
一齊啦
咁我都走唔到㗎,可以點啊?依家冇嘢可以做喎,唔通叫人非法移民啊?!
將來應該可以申請到許可證出境
要走嘅幾時都走到
唔駛太擔心
政策一路收緊,表面一路繼續扮歌舞昇平
呃到一班港豬藍絲繼續等死
以為疫情完咗會無事
吓你仲諗住拎得番?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞