比太陽還熱!中國點燃「人造太陽」溫度達1.2億度 預計2040年「正式發電」

262 回覆
25 Like 150 Dislike
點火*
支那製造,必定爆炸
Boom
想炸咗個地球以達致全球共產

你啱你啱 國家需要你 去打破物理定律
巴打係咪讀物理
你幾有sense
笑撚死 仲好堅持呢個係定律問題 想魚目混珠
柒咗就摺埋收皮啦傻仔
核分裂->核聚變->核分裂->核聚變->核分裂->.....
唔使請人
問題啲實驗同科技安全鳩流流
好似武肺咪又係實驗室流出黎
等睇2040電腦大爆炸
大撚鑊 2040年世界沒日
屌你又係啲攞研究費鳩吹item,吹得太大,搵咩包住咁熱嘅嘢,地心都熔啦
Input: 1)加熱plasma 2)激光
output: Mass difference E= m'c²
你講緊嘅能量守恆就應該係classic mechanics講多d嘅 因為mass多數不變 咁就考慮各樣h或者T'嚟計返相對應嘅Energy transfer

不過係粒子層面嚟講就多數講質能守恆
因為fusion或者fission equation會有mass difference 一部分嘅mass會變左做energy

而大家講緊嘅可行性係點火/維持fusion嘅條件同fusion energy嘅性價比 而唔係真正講緊質能嘅不守恆
因為就算緊你點著張紙 都係考慮紙嘅chemical energy變做internal/heat之間守恆與否 而唔包括點著張紙嘅能量
利申 未必全對
近北京定近廣東?

近北京好啲,領導人可親自指揮
今次真係宇宙大爆炸,自我核平
雖然支那2024滅亡
你講嘅啱

不過我講嘅能量守恆係指 能量唔可以無中生有 核制片始終要消耗能量去做個可控核聚變環 所以我哋要考慮最後得出嚟嘅效益可唔可以帶過我哋嘅成本 而且呢度只係從能量方面去諗 因為發電效率唔係百分百

而且仲有建造營運成本 核聚變現了亦都好稀有

而家核聚變可控環境都係要太多能量 發電係要考慮成本效益 成本仲大個效益做嚟做乜鬼

並唔係實驗室啦做到就真係可以商業生產
核聚變燃料稀有
核聚變燃料稀有?證明你真係唔撚識扮識
咁發電效益同成本咪就係研究重點
關物理定律咩事
同埋提能量守恆做咩 都唔關事
氚 自然界唔存在要人工生產

得氘係做唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞