比太陽還熱!中國點燃「人造太陽」溫度達1.2億度 預計2040年「正式發電」

262 回覆
25 Like 150 Dislike
估唔到香港連2047都過唔到
嗱,我唔識都聽過係plasma field hold住,無plasma field個金屬架早就溶晒
所以咁多glitch
今次真係要支爆喇掛
周圍用鏡反射d radiation 入去咪得囉, 否則點會有1.2億度。
弊,可能洩露國家機密。
原來你知道維持核聚變要消耗大量能量
核聚變發電嘅問題係 需要極高溫先至可以令原子聚變
你用大量能量去做一個穩定嘅核聚變環境然後用嚟產生小量能量 根本倒末本置

科技進步都唔可以改變物理定律㗎
如果個個都好似你咁天真 科技就真係唔會進步
梳融合好處最主要係:
1. 相對地安全好多,正正係因為好難維持,所以亦都冇咁易失控
2. 另外就係冇乜核廢料,基本上副產品只係水
3. 原料亦都好容易攞到,而且源源不絕
長炭黎
起底,樓主陰啲陰啲鼓吹失敗主義
一定係全世界科技精英都冇你咁醒每個國家都爭住研究連登真係卧虎藏龍 吹到會違反物理定律

氫彈已經係核融變能量output大過input嘅例子啦 而家能源技術未成熟咪浪費能源多過產出囉 有邊種技術唔係效能由差變高你都onlun99
真係冇事架喎
登陸太陽
10年時間建設但定係廿年後用
而且中子撞擊究竟會唔會出現黑洞呢?
中國會幫大家試一試
氫彈係用 核分裂先引爆 再核聚變二次爆炸 產生高溫環境先做到 你喺發電廠核爆?

核聚變確實係研究緊 不過只係一般研究 要真正用嚟發電要先研究緊可唔可以效益大於成本

你串人之前都要有番咁上下背景知識先
花式煲水
咁而家研究完未?
你憑乜落定論話唔可以效益大過成本?
唔使你教我 你講嗰啲我都知
就問你而家效益低過成本係技術問題定係定律?哪來的自信比你講成係定律?
2、3呢兩點真係嘅

難聽講,狗屎垃圾都可以掉落去
重點係要獨裁者有腦
否則成個國家跟佢一齊on9
應該唔係咩都得掛?我記得係用氘同氚
連登科學家呢句真係原句還返畀你

有返少少物理知識 能量守恆定律
你要產生高溫環境 一下就核爆 一下就比能量

咁你解釋下點樣output大過input
乜嘢技術可以改變呢個問題

回覆你都嘥我時間
如果唔介意可以睇吓支那人點講 依家個裝置其實係蘇聯人諗出嚟
https://youtu.be/0JqBfYwQcqg
其實iron man個反應爐就係呢舊嘢
仲死雞撐飯蓋
能量守恆又關呢個乜撚野事
知唔知咩叫點火
點糖嗰下要消耗好大能量
咁點著之後係咪可以用佢已經著咗嘅溫度嚟維持個發應堆?明明全世界大把精英研究緊呢樣嘢 前半年時間美國先又有產能新突破 比你講到係物理定律打破唔到 好心你一知半解就咪撚扮專家啦 露撚晒底知唔撚知醜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞