台積電3nm會延期,3代iphone都用5nm製程咁大件事都無人講?

94 回覆
35 Like 62 Dislike
衝出黎柒?
柒你老母咩傻西 唔識google?
你係咪唔識字 講緊打機體驗 你就走去講乜撚畫質 先唔講平時打你隻屎睇分唔分撚西到 其實講體驗870打機都完爆a14 好心戇鳩就自己買部返黎試下 窮就上網睇多d片先
以你計法 咁加會有d問題
你front end 會唔夠餵
你只係加左cpu 1春
l2唔加 l3 唔加
gpu唔加bus 唔加ls?

我覺得佢應該執執core內部就算拉多dd ipc
npu +1.5倍
gpu 料多粒core
A15 其實加晒l1,l2,l3 (share),

但係ipc 提升接近0,證明樽頸已經唔係cache 度,

就好似我上面講既咁種種跡象令我覺得apple 黎緊好可能因為人才流失無能力做加cache 以外架構改動,所以我諗到最簡單做法就係加大核當然呢個都只係個人猜測,畢業萬年雙大核先係正路
但你加春就一定要郁 front end
仲有無die size headroom
Frontend 係核心入面,sl 就包埋係個共用l2 度,要幾多headroom 我就計唔到
我都唔知
只係拎出計漏嘢
不過approx 125mm^2 良率應該唔會差太多嘅
睇黎 apple 終於要出返粒 888
其Telsa 只係將七千粒18650電串流埋一齊
佢黎緊有隻4680,用左隻矽負極技術平好多
Apple:係你(高通)逼我嫁!
M1 iPhone 14
如果我推測無錯既話好大機會大過粒m1,但係空間利用率無m1 咁高
仲用緊5nm咁又點, 唔通用緊就冇人買iphone14?
唔覺得有唱淡,tsmc 仍然係晶圓代工各方面都處於領先地位tsmc 5nm 依然係最搶手製程

呢d係不爭事實黎

不過3nm delay 都好可能變事實,畢竟已經好接近矽既物理極限,但對手都一樣會遇到同樣事情
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞