台積電3nm會延期,3代iphone都用5nm製程咁大件事都無人講?

94 回覆
35 Like 62 Dislike
無人講未我講囉

https://seekingalpha.com/article/4451575-tsmc-confirms-3nm-delay

台積電3nm延期,意味iphone 14既a16晶片同上兩代一樣用5nm(有機會改名做4nm),係APPLE第一次同一製程用3代

如果要有性能提升就要堆料,製程無變就只可以整大D塊晶片,M1 MAX已經好大粒同埋macbook利錢無iphone咁多,所以估計M1 PRO同MAX下年都唔會更新

而手機A15而家已經去到107.7mm^2 手機晶片黎講已經算大粒,要放入雙層板已經無乜位淨

(APPLE做過手機最大係125mm^2 a10晶片但係當年係單層板,而m1 係120mm^2)

https://www.techinsights.com/sites/default/files/2021-09/iphone-fig-b1_0.jpg

以下就係樓主個人分析A16走向分析:

cpu部份,不嬲apple都贏到開巷,而家s888都仲未追到上兩代既a13,講單核性能更加係車尾燈都見唔到,兩粒大核打天下

但係apple個首晶片架構設計師gerard williams iii前兩年走左,呢條友既級數據聞係去到Jim Keller咁既level,

據報指a7到a12x(iphone5S到ipad pro3)呢段大幅拋棄對手既躍升期都係佢操刀,

近年睇到APPLE cpu架構都無太大改動,主要靠提升頻率同加cache黎提升性能,

A15係發佈會唔再係同上一代A14比較,而係同A12比,或者同你講佢快對手幾多,側面說明佢都唔好意思同你講佢升幅好少,

由於A15個頻率3.2Ghz相信已經壓榨去到灰燼(Ipad mini果粒降番落2.9Ghz),同製程下相信唔可能再提頻,

雖然CPU部份係完全無提升需要,就算訓係度對手都要追幾年,但係APPLE每代iphone CPU不論多與少都會恆常咁去提升,

所以我諗到最簡單粗暴既做法就係加粒核,由萬年兩大核變三大核,跑分直接提升至少30%(你唔好話邊有3核咁核突,IPAD用A8X同A10X就係3核)

GPU方面,apple一樣都係贏到開巷,S888都係連上兩代A13都追唔到,

因為A15岩岩改完架構,今次個晶片面積咁吃緊,我估都唔會再有架構改動,

另一方面GPU同CPU一樣都係食電大戶(打機更加係),受手機功耗限制,盲目堆疊核心數量效益唔大,但係發佈會都要交數,

所以我都係估加多一個GPU core unit 變6個核,

NPU(神經處理器)方面,相信會係重點升級部份黎,因為呢個市場大方向黎,S888聲稱AI性能有26 TOPS,而A15就只係得16 TOPS,

所以呢方面係唯一輸比對手,但係好難可以客觀比較呢方面AI性能,

有乜用?可能FACE ID解鎖更快更準?可能只要認到半邊面就解到? 玩果D換面APPS?,整埋DEEP FAKE?

我估會加大一倍去到32個NPU核, 32個TOPS

ISP方面,如果唔加鏡頭我諗ISP唔會升級

encoder/decoder方面分析唔到

跟據外國網站對A15 既DIE SHOT每個部份既尺寸計算
https://semianalysis.com/apple-a15-die-shot-and-annotation-ip-block-area-analysis/

一粒cpu avalanche core加埋L2 Cache 係2.55 + 4.81/2=4.955,大約5mm^2

一粒GPU core unit 係2.38mm^2 大約2.4mm^2

16核NPU集群 係 7.06 mm^2 大約7.1mm^2

加埋就係14.5mm^2

107.7 + 14.5 = 122.2 mm^2 粗略估計A16面積就係咁上下

APPLE:拿~謀伯,我訂左3nm晶圓你延遲交唔到貨比我我就唔同你計,你5nm晶圓收番我順d啦,你要記住你地台積電有今日係邊個比你地,你知唔肯會點嫁啦?

台積電:係既,大佬

大家對我既分析有乜意見?
認真分析無人睇
而家普通用家冇乜人會care效能,又唔會用手機嚟剪片
咁多年嚟發展得最慢係電池,如果可以兩日一叉我諗好多人唔介意粒CPU慢啲
是撚旦啦
都用唔到咁多
keep 到今代咁慳電就ok
勁左少少係好事

不過, 有touch id未?
Agger
呢10 年 CPU GPU都快咗唔少
但我最深印象嘅傳聞唔係cpu gpu 唔係touch id 亦都唔係平鏡頭
而係氫電池
發展粒電池好啲
gpu 其實同膠通唔係差好遠 你識唔識嫁
intel yes
其實一早已經有d 新既電池技術,矽柱負極,電量大左,壽命長左

可能係成本貴,apple 唔肯

二黎,都可能係有技術門檻,唔係間間電池廠都整到,保證唔到個出貨量

三黎如果粒電太長命無藉口要你換機

其實apple 應該搵tesla 合作下
認真post

不過咁快有咩用? 現時已經夠哂快
除非app 既開發/手機既用途 去到下一個世代
唔係既話分別唔大

快D 整返個touch ID 啦
一定比你整個咩咩新CPU 大賣得多
https://www.socpk.com

不過iphone 個死症係過熱降頻,如果某d android 機個散熱做得好既,長玩平均可能會高過a13 a14 a15
其實CPU同GPU升級咗咁多代已經做到好慳電,問題係粒電池冇新技術配搭搞到而家身長腳短效能爆燈續航垃圾,成個體驗好差
打機真實體驗其實好接近, 今年粒 8GEN1 GPU仲要完全貼, 正路實際會超過A15 因為IPHONE散熱垃圾
有follow 你, 加油
恐怕未必得
Apple:有face id 就夠了,想要touch id 可以買se
多謝

巴打中意睇我分析乜?
iphone 13 pro 將是最後的贏家
技術野分析得唔錯丫, 因為我唔識加上中文材料出面又唔多, 因為睇你地會學到啲野
巴打你讀關/ 做開it ?
多謝
咁AAPL會升定跌?
你都未講
但係下代會快80幾倍喎(lighting 轉type-c)
Apple 升

台積電跌
WFC
又唔係An俠性能有咩好J

IPhone 對我黎講夠順唔煩無病無痛就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞