台積電3nm會延期,3代iphone都用5nm製程咁大件事都無人講?

94 回覆
35 Like 62 Dislike
整好啲續航力 發熱就算9數啦
intel萬年14nm++++++都係咁啦,區區3代就喊苦喊忽
變左牙膏廠
其實問題係效能過剩,電話個UI再推高性能感受唔大
我覺得佢會強調Power efficiency, 話效能提升20%,功耗低左40%之類既power point技巧
點做就靠N5P或者N4
再唔係換LPDDR5X,靠RAM谷效能同降功耗
Intel萬年14nm++++主要用係desktop/laptop度,相對大把空間可以堆散熱/推功耗,手機就冇呢枝歌仔唱,得個豆腐潤咁大嘅空間
相對電話先輕鬆,desktop你慢一代就係慢一代,打機消耗散熱各樣都係落後,相反電話講真,呢兩年我完全唔覺得有乜需要推高個performance, 我呢兩年都未試過有乜大作係一定要用top cpu先唔lag, 始終豆潤咁大個mon又無4k, 根本唔會有幾多大作會用得盡個performance
傻鳩因果都分唔清
唔係用唔到咁多,
係你得咁多,所以GAME同APP要就住HARDWARE黎出

講左幾個月
2020 N5
2021 N5P
2022 N4
2023 N3
可能台積電搵到方法做3nm 晶片呢
其實cpu A12開始已經夠用,效能已明顯過剩。

iPhone 8用到今日仲係好順暢就知發生乜事
電池個到真係要搵人搞搞佢,睇下有乜方法令到電池又輕又簿但做到高電量
真, 而家應該係要解決電量問題
解決到發熱降頻電池廢其實就得

效能絕對頂級

講續航就死得
手機game萬年垃圾,邊有人認真玩
個mon咁撚細,玩得多隻眼都殘
傻鳩LOGIC,
有市場就有價值架啦
市場就係出垃圾課金game
洗撚咁靚畫面,洗撚複雜用咁高cpu,

改個貼圖就另一隻課金game, 改下數值就出下一代
出垃圾都搵到大錢,洗撚咁高cpu洗錢賣廣告好撚過

手機市場係冇3A大作架
1) 就算 apple 用返 14nm,買開 apple 果啲會唔買唔用 ?

2) 就算台積電一直出唔到3nm ,技術已經領先全球嘅佢哋又有人取代到佢哋?
以佢現有嘅技術,有邊間代工取代到佢現有製程技術?

所以無嘢好討論
Apple 搵番當初既拍檔三叔

三叔據聞有新技術gaafet
三叔得就唔使叫啲車廠一齊去揾 tsmc 搲人接佢哋單啦。
三叔自己都爆廠
正正就係冇位先要轉架構
同架構 冇位 但係仲要加多粒大核?
你知唔知自己講緊乜
吾知

以正常趨勢黎講改架構係會加大面積(除左p4 同推土機;
同時,係同製程改架構都會帶黎一定風險,intel 既rocket lake 就係最好例證,

另外就係上面我提到apple 走左個首席架構設計師,而家既團隊有無能力做cache 以外既架構改動我存在好大既疑問
但係從趨勢同跡象去睇就應該無

如果我係jim keller 同 gerard williams iii 咁既級數我可能可以更準確咁答你
用手機打機就好容易有效能不足的問題

永遠唔會有效能過盛
市場上的機開始提升遊戲公司就會通過升畫質去令客人更開心
硬件永遠係前過軟體兩代
steam係會定期搜集玩家電腦的硬件資料去協助遊戲開發

-----
唯一未有突破就係電垃圾
打機好快就無電
-------
等於遠古有膠人話adsl,56k都夠
但youtube都已經玩4k
改架構大得嗰少少,唔會大過你加多粒大Core...
佢淨係Tesla , nVidia , 高通都已經唔係好攪得掂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞