磁力共振搵邊間好

150 回覆
5 Like 1 Dislike
所以我咪問,究竟有無,同無片,個影響有幾大
乜野呀,#96咪覆左你有冇咁難揀呀你家下娶條女過人世咩
你其實係咪假膠黎
我有選擇困難症,驚揀錯
你仲唔揀就一定錯勒你問下頭2間邊間有片就邊間啦,兩間都得書仔就書仔都殺啦
咁揀返最初book左個間啦,卓智醫學診斷中心,
得返一隻睇野好辛苦,有無話點醫返好
片同相基本上唔影響你
最緊要有DVD
主診醫生基本上都係睇文字報告為主
你都最好希望佢無需要睇啲影像

我做MRI的 有需要可以問
最尾個句,點解咁講
同埋點解有啲會俾埋片你,有啲就唔俾?基於咩理由
啲片成本貴 因為含銀
舊時未有電腦先會睇片
今時今日啲片/書都係無咩好大用處

主診醫生要自己睇片通常都係唔好先兆
巴打祝你無事
傷左神經線,醫唔番😩
就咁睇你應該後生40幾我估
永永有哂全部又平 冇野要擔心
利申:照過呢間
真.....
雖然隻碟一般都會燒埋DICOM viewer落去。但係電腦開通常都係慢到飛起。尤其是MRI咁Q多sequences。

print出來果d 大片真係冇乜用,一格格咁拎放大鏡睇咩.....又冇得卒冇盛。我諗有d地方分分鐘連lightbox都冇
我就唔係做MRI,但係都係做medical imaging。
通常呢如果你出私家照,佢會有本書仔比你,一般來講,大機 (CT/MRI/PET/NM) 出面私家本書都會有d summary image。如果佢d summary images影得好呢,醫生望落去覺得d 相係清楚,convincing,佢唔一定需要睇你d actual images.

又或者你份report係negative,個醫生又信個radiologist都未必會睇你d actual images (份report個radiologist簽名,奶野都係個radiologist一齊奶野)。

但如果你份report好複雜,好多d "形容詞" (eg. 乜鬼野spiculation/pleural tagging/又唔知點樣好特別contrast enhancing pattern),咁你個醫生可能就想開你d相睇清楚。
又或者份summary影得好衰,d相同埋文字根本唔match。
樓主大概幾歲?
有復視可能係 3 4 6對腦神經麻痺 or 甲狀腺眼肌病變
都有可能係糖尿
眼球運動的肌肉 出問題就會有樓主既情況😲
你呢種唔係叫重影, 照完應該都無乜嘢睇
其實點解呢間相對其他個啲點解平咁多
我30中坑,問過眼科醫生係咪糖尿上眼佢話唔係
我就係驚呢樣啦,明明係有事但次次照完都話無野,你唔會明白個種心情係幾咁灰
無知一問,唔落顯影得唔得
其實可以唔落,但醫生會話落左會睇得清楚啲,咁你聽唔聽佢講好?我都想慳返一舊錢呀唔落
其實主要係怕打豆好痛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞