(不定期更新)淺談美國族群歷史

134 回覆
162 Like 4 Dislike
高汁留名
留名
Lm
拉丁美洲好似瑪雅,阿茲特克同印加 來自邊度?同美國印第安人有乜唔同
西班牙人同印第安人通婚唔係叫Hispanic?
唔係阿 叫 mestizo
本土西裔叫criollo
hispanic係美國堆拉丁美洲人嘅總稱
阿根庭白人同古巴黑人都係hispanic
主要係發展程度
美國印第安人只係一堆部族 靠打獵同部落間互市為生
佢哋無國家觀念 當英法只係一堆大啲嘅部落

拉丁美洲已經有城市 喺西班牙人嚟之前已經有墨西哥城呢啲城市

佢哋最唔同嘅喺有政府體系﹐階級體系﹐甚至農業經濟﹐呢啲都係北美原住民無。
仲有一樣嘅係美國印第安人嘅信仰只係部落間口傳﹐但係拉丁美洲已經有同歐洲亞洲一樣嘅宗教體系﹐佢哋有神話典籍﹐有寺廟,有祭司﹐個發達程度係唔同。
唔係疾病﹐hernan cortes,pizzaro呢啲人都無咁易征服拉丁美洲
咁拉美印第安人來自邊度
遺傳學話係幾萬年前東亞大陸過嚟嘅人
因為地理關係發展咗文明
同美國印第安人同係蒙古種係白令海峽冰河時期過來?
係阿 有啲學者話可能係南島民族過咗去
支付樓豬
附上《維多利亞3》1836年北美地圖
仲未出vic 3
我估5月前賣街,反正steam 已經有,塞入願望清單先
今集好似多咗憲法 同埋內閣呢啲嘢玩
仲有領袖能力
留名
幾有趣 留名學野
坐低上堂
之前上r/askhistorians
見到有種講法係近年學者開始轉向,認爲傳染病其實係果而唔係因

https://www.reddit.com/r/AskHistorians/comments/4b65fo/how_did_native_american_societies_of_the_eastern/
The conditions actively created by colonial environments led to both decreased host immune defense and decreased ability to rapidly rebound in the wake of disease. In the Southeastern portion of the Eastern Woodlands the Indian slave trade did far more to destabilize the region, create the conditions needed for the spread of pathogens, disrupt previous lifeways leading to chronic nutritional stress and overcrowding, and create a world where demographic recovery became challenging in the wake of epidemics.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞