[轉] 動物園怪談

130 回覆
56 Like 2 Dislike
幾正
我都係咁岩睇到跟住忍唔住去睇哂唔同討論區D分析
我仲要係夜晚臨訓之前睇, 差D發夢去撚左動物園

知乎個個解我覺得有兩點係岩, 1就係水母燈用途, 2就係唔同文件寫低既時間有出入, 但佢講黑衫已經係死撚硬
個位寫手post咗佢所推理出黎嘅故事背景未?
嗰份步步驚心嘅懸疑感真係好正
我有心機睇晒絲打post嗰堆嘢但唔知點解知乎個解謎post就冇咩心睇晒,所以唔知佢具體點解法
黑衫無救可能係因為佢代表咗唔跟守則嘅一群人?因為門外告示第一句係先入館中,咁如果你跟咗然後睇到門內告示,就唔會需要著黑衫
講到底門外告示點所謂正常正確都好,都好似陰陰地人
同埋00:30後又入唔入得海洋館?入咗見到工作人員,咁係咪都要即走 (如果話6:00後喺海洋館見到嘅人唔會係工作人員嘅話…)
如果進入海洋館嘅遊客係12歲以下,咁兔仔週邊都應該一樣要扔?點解佢哋醒咗唔會追問呢
呢啲真係唔清楚我都係尋晚睇完呢個post再自己查多少少
講幾樣分析完既重點 大部份人都有啲唔理解

第一 所有動物園入面見到既動物都係人(除左睇唔到既真兔仔)
第二 所有水族館入面既動物都係人(除左魚)

明既已經可以用呢兩個大提示自己推理
唔明既我晏啲應該會解釋
知乎個個都唔一定岩
海洋館門外告示大部分人都認為係"它"所寫, 但係係某程度上可信
海洋館其實幾點都去得, 只要你唔著黑衫, 著左黑衫就唔可以夜晚去
請解釋
想聽吓其他人嘅想法
第一條我完全同意
第二條我唔肯定水母到底係咪人, 係的話係邊類人變
有啲燒腦
水母係水族館入面照燈既人變既
照少少會迷惘 失憶
照得耐 無左記憶 身份 地圖(虛線)被人呃左既會變流浪漢
大部份人會照到變成水母

即管如此 水族館其實係同動物園同一陣線
變成水母既人係偉大既 原因係水母本身就係電源
呢個亦係佢供電穩定既原因 以此推斷水母館同園長室有空間摺疊 解釋一個園區點解有兩個最強供電地方 因為重疊 所以係一個地方 水母屍亦會出現

園長室嘅發光會吸引 它 來到呢到 係夜晚既時候保護園區外流浪迷路 同水族館入面既人
呢個就係點解夜晚一定要開燈
守夜一定要精神(它很接近 隨時會受感染 信念要夠)

假如園長室停電 園長手領虛線變成水母
由於水母發光可以令到人迷糊 失憶 所有顏色嘅工作人員都會俾佢影響 變得聽話 解除感染
(感染源自於認知錯誤 冇咗認知錯誤嘅記憶就唔算感染咗 但係俾困咗喺呢度 )
即使係重道感染嘅黑色工作人員也不例外
被指派嘅員工其實就成為左下一任嘅園長

所以園長室先至會留有膠帶死死貼在木桌子上的文件 從當時的監測儀器仍然能維修 在長期的他的破壞下 從水族館文件可見監控已經不能夠維修
返推測該文件已經被貼在木桌子上有一斷時間

本來被獅子咬傷嘅人應該穿上黑色工作服成為水母

它 在水族館門口放了告示版 給穿上黑色工作服的人錯誤的指示 所以動物園員工守則第15條才會被抹除

到此閉環型成

總結

園長區的功能就是保護其他所有地方的人
把 它 留在這裏其他地方就會安全

園長會死 所以要留低文件 記錄獅子嘅數量 用嚟俾下一任睇

園長 長期使用水母燈的人 會變成水母 提供電力 犧牲自己保護園區內的人
唔記得講停電係因為水族館員工唔記得幫水母小夜燈叉電 所以就冇新嘅一批水母 舊嘅死晒就會停電

紅色工作服的員工 每差少一次電就會有一任園長變做水母 慘
園長水族館線比較複雜同埋著重推測
但係整體上比較短
晏啲可能有時間打埋動物園線
知乎個解好似係咁:
1)黑衫有冇得救視乎佢對自己嘅自我認知有幾堅定
即係佢當自己係人定動物
海洋館門外告示係陰鳩人嘅
目的係令人着上黑衫跟佢指示永遠變成「它」嘅爪牙
其中一條叫人千祈唔好入去獅子區
就係因為獅子區暗藏最終嘅解救方法
白獅只咬兔 唔咬人
你當自己係人佢真係咬你食
你可以用人嘅身份離開動物園了
但係通常着得黑衫已經表示自己歸咗邊當咗自己係兔所以就會跟呢個指示唔去獅子區

2)海洋館水母燈有令人失憶/消除認知嘅作用
瞓過房照過燈個腦會柒咗唔會追問關於俾人攞走咗嘅兔仔周邊
係海洋館流浪漢嘅由來
好有克蘇魯Feel
正啊
咁樣講出黎邊好玩
無錯 失左憶自然唔會追問 但係無左身份 所以先叫流浪漢
屌你
屌唔好啦Ching
記得訓之前唔好照鏡
日頭睇咗次,而家臨訓睇埋d 推理解釋
仆街好撚驚,去廁所都唔夠膽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞