[轉] 動物園怪談

130 回覆
56 Like 2 Dislike
我估係因為低san嘅人先會發現到出邊塊牌,如果佢哋而移走代表佢哋發現到異常,會俾佢污染
但係園方一早知道有塊牌係出面
有兩種方向
一係園方覺得依塊牌留係度係對人類有益, 所以留住
二就係園方無能力移走塊牌
員工規則15. 前往海洋館,你會很快發現它。
我諗塊牌都係佢化身
作者只講觸犯規則係要去獅子區聽到吼叫之後走人
*白獅子的吼叫是悼念亡者的哀歌*
姐係走果時有人死咗? 定只係趕走*它*
但又冇講正常人又冇犯規的人係點走

海洋館水母區左側客房果張紙 同遊客撿到嘅紙係同一人寫

11.有出口,不在猿猴園區,不知道猿猴園區出去是什麼
水族館外面張紙: 前往猿類園區,安全出口在右邊街道的盡頭
又唔知右邊係咩,可能係 *它*所在地,又可能係真出口

唔知規則的人可能係水母,然後俾黑色員工呃走地圖虛線,所以先話水母冇腦
或者地圖虛線的另一部分就係水母,然後剪走地圖虛線後另一半就掉喺地下

已知走人方法只得遊客犯規然後去獅子區
員工犯規變黑衫、完全唔知道規則嘅人去到水族館換黑衫,然後信它去猿類園區走人
依個個它指既係海洋館
白獅子係類似anti-virus, 三種階段
1. 你san正常, 無咬你, 遊客可以走人
2. 你san已經唔正常, 咬你, 去海洋館
3. 你san已經低到變左兔仔, 直接咬死你
海洋館水母區左側客房果張紙 同遊客撿到嘅紙係同一人寫<----唔係

SC
海洋館水母區左側客房果張紙 係犯規遊客寫
同遊客撿到嘅紙係 黑衫人寫

SC
遊客要點走啊
然後個外賣員又唔知係咩,下任園長?
普通遊客只要唔發現有異常的話係可以就咁離開
外賣員無詳細講
同埋園長張野有講,人類性命比動物重要,可以理解你唔再係人類個陣就預左因為大局你要gg

所以有機會水9你去餵獅子,以防你變兔仔去幫佢
今晚訓之前記得數下自己有幾多隻眼
頂你,我今晚唔洗訓
難過揭尾故
好耐冇見寫得好嘅守則系列
原作者真心有料
真,覺得好有創意,睇落又唔悶,真係唔經唔覺就追晒
外賣仔都係它
多謝樓主轉載如果唔係都唔知有篇咁正嘅「規則怪談」(孤陋寡聞,宜家先知呢種唔知叫推理遊戲定咩嘅創作,係有個咁嘅定義叫規則類怪談。唔係好跟開,世界真係好多新嘢,或者只係自己一直冇察覺…)
我去搵到個原post,不過回應好撚多頁…有興趣可以自己去睇 注意簡體嚟
https://adnmb3.com/t/44880434

至於最終解,好似話原作者係講過有唯一解的 (但就冇明確寫出嚟,可能始終本意係等大家一齊推理、多幾個唔同版嘅解讀。好似話B站已經有埋相關二創版)
尋晚追晒樓主啲原文轉貼+分析,正嘢嚟,好精彩
同埋話原作者係因為中意原發表論壇(a島) 入面嘅迪士尼規則怪談,所以模仿寫出呢個自己嘅動物園版

睇嗰時覺得最相悖嘅位係海洋館門口張貼告示呢度,初時一頭霧水,覺得即係點,又叫人入去,但又叫人門口攞衫換,之後又好似入得去留宿嘅其實唔會有黑衫人…之後又警告如果換上黑衫去猿類區係死梗…
但後尾睇埋樓主轉貼啲分析,先覺得個謎好似都叫解咗…
我諗真係有唔少解法,貼其中一個俾大家睇睇啦 (我自己冇睇晒)
https://www.zhihu.com/question/501736883
注意知乎簡體
關於有冇唯一解嘅爭議,俾多條link大家參考,主要係各人一啲睇法
https://www.zhihu.com/question/502478804
知乎簡體
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞