牆內開花牆外香 中國手機遊戲海外半年大賺逾600億

91 回覆
8 Like 51 Dislike
(星島日報報道) 號稱「御宅聖地」的日本秋葉原,最近開始被中國手遊「攻陷」,來自中國的二次元美少女愈來愈多成為廣告的主角。

中國手遊「牆內開花牆外香」。《二〇二一年一至六月中國遊戲產業報告》顯示,中國自主研發遊戲在海外市場的實際銷售收入達八十四點六八億美元(折合逾六百六十億港元),同比增長百分之十一點五八,增速高於國內市場。

根據美國APP ANNIE的統計,今年上半年全球手機遊戲收益排行榜前十名中,中國遊戲佔據四席,成排行榜最大贏家。上榜遊戲分別是排在第二位的《原神》、第三位的《王者榮耀》、第四位的《絕地求生》以及第八位的《萬國覺醒》。而在二〇一六年,中國只有一款遊戲進入榜單。國產手遊在五年內便改寫了全球手遊的勢力版圖。
《原神》在去年獲得了號稱「遊戲界奧斯卡」的TGA(The Game Award)最佳RPG與最佳手遊提名。素質如此之高的《原神》,據悉僅開發費用便高達一億美元。

另一方面,內地企業注重宣發(宣揚發行)營銷,並根據當地情況對遊戲進行本土化。在日本大獲成功的《荒野行動》與人氣漫畫《進擊的巨人》聯乘,上線以東京為原型的全新地圖,並舉辦了大規模電競比賽。《明日方舟》與百貨公司大搞聯名展,豪氣包下新宿車站三十五米長的廣告位。《放置少女:百花繚亂的萌姬物語》則邀請橋本環奈等日本當紅明星拍攝廣告,並在YouTube與Tik Tok上投放大量廣告,吸引年輕玩家。

國產手遊出海,取得了巨大的商業成功,但令人更為驚喜的是,愈來愈多的外國人通過國產手遊對中國文化產生興趣。

《原神》的靈感來自現實世界的文化元素。其中,名為「璃月」的國家受中國文化的啟發,風景、建築、音樂皆富中國情調。遊戲還與湖南張家界景區合作,將石林美景搬入遊戲,引得外國玩家大呼「想來中國」。還有外國玩家專門下載遊戲的中文語音,進而激發了學習中文的興趣。
英國文宣組要開始關注支那海外文化攻勢
因為佢哋真係好成功
仲成日話中國市場幾大幾大
明明大多數都係窮閪 根本消費唔起
中國手遊市場全球第一
其他game入唔到咪第一。
有咩GAME入唔到?
原神可以跨平台其實幾ok
PAY TO WIN RUINED REAL GAMING
香港人 retweet
原神間公司喺中國入面都可以算係奇蹟, 唔會有第二間出現,
老頂動漫宅出身, 正正就係知道毒撚最鍾意D乜
我最不解係台灣人都課咁多支game
我直接講係課金比人買飛彈指住你一樣
佢地聽到都
好強大
米哈遊好快被共產
全部冇玩過,果陣身邊唔少人玩呢啲手機game
好心同佢地講中資,盡量唔好玩
佢地同我講YouTube 都有中資啦,啲人咪又係用
連最受影響既香港都係咁既時候
何況外國,人地點會無啦啦理呢啲因素
冇架啦,想佢收皮,唯一可行方法
其實就係做啲好玩過佢地既game
不過日本放幾多錢係呢啲地方有眼睇
支那就係出手高過日本,吸走左啲畫師,人材
送錢比敵人
要正視
大外宣
有刁大大係到既一日,我就知佢地唔會成功
原神唔講日本, 歐美都大把人爭住氪金啦
好多vtuber都玩支那game
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞