牆內開花牆外香 中國手機遊戲海外半年大賺逾600億

91 回覆
8 Like 51 Dislike
咁台灣前景又好過香港
台奸/ 大中華係多 不過老嘅死 新一代都係天然獨多
佢地自己都有反思嘅

台灣手遊與中資威脅
https://www.thenewslens.com/article/157159
錢都給中國了!台灣手遊收入前10名…竟有8個是「中資」
https://www.setn.com/News.aspx?NewsID=757674
問題係手機game黎講原神的確係出得好過絕大部分嘅game(望落好似係)
尤其韓國D垃圾game,簡直係king of 垃圾,日鳩日叫你課戰力,又話咩3A靚畫面,我一開,真係dllmch
日廠又鳩賣ip,跟住叫人貨戰力。
你叫人課都唔撚緊要,你都畀D誠意啦,idolmaster雖然有課金馬車,都叫成日出新歌同賣周邊啦
要怪就怪game廠唔撚生性

申利:見到呢個垃圾市場純粹發洩下,無玩過原神,唔知係唔係課戰力,淨係玩 im@s
你要入侵人地文化, 自然你要有一個好的文化產品

但你要做一個好的文化產品, 要資金同人材, 而今日係無

雖然原神係2020年出, 但遊戲開發週期同設計, 係要幾年前, 即係2017, 18年時已經行緊, 週期一直都係好長

今日係大賣, 係以前積落的經濟決定, 而唔係今日, 今日一定唔會再做呢D決定, 風險太大. 你扔1億美金去做原神2, 然後比人發現裡面有辱華內容, 就死得好慘

不論小粉紅同連登, 都誤會呢個係同今時今日中國個營商同文化環境有關, 我指出佢係有一個lagging在裡面

長津湖呢個brand, 海外唔賣, 內地都賣, 但你無權無勢, 自然唔到你去碰佢, 做文化野, 在大陸要版號的, 而你一定搶唔贏對方, 因為人地有背景, 你無

其實你睇清楚我講乜, 就唔駛我再重覆解釋
一邊唔畀打機
一邊又係咁開發手遊
ashi有啲似良少
望落咋
我都堅持唔玩支那驚,不過少我一個唔少
而家講緊全球市場(IOS,Android)統計都係支共課金霸頭幾名喎
王者榮耀/原神/PUBG M三巨頭
中國手遊強大了
其實我同你講緊同一樣野

即係soft power佢個影響力, 成條thread都係講中共佢個soft power的威脅性

但soft power其實係無左, 中共今日唔靠威迫利誘係無人會聽佢講野

你講偷電話資料, 第一部份就係要果個人裝中國apps, 但如果你個soft power無得玩落去, 咁又點樣繼續發展? 點會吸引到人去裝apps?

原神係迴光返照黎, 因為遊戲產業週期長, 就好似覺得佢剛剛整出黎, 又好好賣, 好受歡迎

事實上, 我幾相信佢好多開發同慨念, 在2019年前已經有

相同開發者同投資者, 你問佢要唔要再搞一個原神2, 佢地可能唔係咁想, 因為呢D文化題材好危險. 如果唔小心安排一個屬於"中國文化"的角色係壞人, 就死都唔掂, 又或者唔小心講左一D台詞, 影射政權, 又再死多次

所以我先講"長津湖", 因為呢D題材夠安全同大路, 但問題係唔到民間企業有得揀, 只有國營背景先有得用, 你申請版號, 你會被拒絕, 話已經有相似題材

我個本意只係想講, 中共佢個soft power早已風光不再, 原神係最後的了
台灣人一向都唔團結

連抵制黑橘網蟲呢啲垃圾都賺大錢

次次話抵制都無咗件事

有得玩二次元妓女手機game就夠
係d game完全無創意又悶,全部課金升戰鬥力跟住掛機,韓國日本歐美都大把啦,一個月都唔知有幾多十隻呢d複製式遊戲出現 點會吸引到人玩落去,呢d就真係抄黎抄去又無聊
偷日本人手機資料黎做乜鳩先 準備攻打日本?
咁點解美國日本政府唔block左所有中國apps佢,咁咪最安全有私隱
手機驚呢啲垃圾都好課金嘅
我寧願課隻3a大作3-5舊水玩返上100個鐘都好過幾舊水一野抽11張垃圾返黎唔知做乜尻
日廠最大問題係玩自閉,BAN中國Ip我冇意見,但Ban到變日本only,想唔死就奇
日韓game好似無咩新玩法
出嚟出去都差唔多
d日本仔行唔正企唔正又要驚d乜先 吹佢地漲?
成日都屈人多,中國14億人呀
做乜鳩人民幣唔係錢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞