[多字多圖][絕不爛尾] 英國歐聯決賽慘敗之旅

237 回覆
48 Like 1 Dislike
Plan 緊年尾去睇2場英超就見到巴打個post 如果朝早5點到倫敦會唔會唔湯唔水 btw 我應該7日stay倫敦再上Manchester 玩幾日
倫敦七日太多啦
如果多d時間我都想上蘇格蘭望下

between
比d垃圾電話相止住渴先

倫敦七日太多啦

between
比d垃圾電話相止住渴先

我都覺得多左d 但要就兩場波,個plan 大約係11月26號上機,當地27號到
29同12月2睇英超,3號搭巴士上曼徹斯特,7號落番倫敦8號走
我住果度叫ACTON TOWN
有藍綠兩條線

去VICTORIA要十二個站
都幾遠

英國D地鐵站有D似香港既火車站

不過英國地鐵同月台既GIP位係好寬

好易差錯腳

第一日去完酒店出番黎都三點幾
今日預左去睇博物館
就係SOUTH KENSINGTON落車
果度有三間出名既博物館

科學館
歷史博物館
同VA博物館
基本我只可以三選一

最後我揀左歷史博物館
不過同我想像有D出入
呢度係講世界史
唔係英國史

SOUTH KENSINGTON

好多人係呢度出站

全部人目的都係博物館
因為唔洗錢
所以成為左英國景點好去處

Upton park
倫敦七日太多啦

between
比d垃圾電話相止住渴先

我都覺得多左d 但要就兩場波,個plan 大約係11月26號上機,當地27號到
29同12月2睇英超,3號搭巴士上曼徹斯特,7號落番倫敦8號走

就咁睇唔係因為睇波英國真係唔多好玩
樓主張波飛幾錢?
係邊到買嫁
倫敦七日太多啦

between
比d垃圾電話相止住渴先

簡岩博物館,一個都夠行大半日,大英博物館岩睇既話一日應該行唔哂添
tube喺地底係咩台都上唔到網 不過可以用車站wifi
同埋bnl係可以walk in
倫敦七日太多啦

between
比d垃圾電話相止住渴先

我就唔睇英國波既
所以都無去參觀球場之類果d
英國咁大我唔知啦
不過倫敦真係無咩好玩
洗費又貴
有得揀我最想去意大利
下次揀番d歐聯主場黎睇
我諗睇淘汰賽主場氣氛應該係好過睇決賽
DAY4

其實諗諗下
雖然我係第一次黎歐洲
天空好
D景亦好靚
但就係喜歡唔上呢個國家
始終
我都係鐘意日本
可能係語言同面貌都比較親近掛
唔知下次去同樣由細到大都喜歡既意大利會點呢

話說我地酒店樓下有個餐廳
我地一直都無去過
而我地黎左英國咁多日
都未試過食番個傳統既英式早餐
所以今日就係酒店食番個FULL ENGLISH BREAKFAST

酒店早餐只需要5.5鎊
其實叫做好抵食
仲有個極親切既大姐SERVE
不過黑色果D唔知咩黎好鬼硬
同埋成個餐都乾乾地

試完就出發
呢個基本係我係倫敦最後一個全日
最尾果日除左食飯同睇戲我都無再去過咩地方了
今日又試下另一個方法出去

坐巴士到HAMMERSMITH再轉TUBE

白金漢宮係HYDE PARK CORNER落車
行過去就黎
六個站
今次好快就到

一出站就見到呢個威靈頓拱門

穿過拱門就係直通白金漢宮既路
已經開始有路障

同埋唔少差佬同騎警戒備

GREEN PARK一帶

又係無窮無盡既草地

類似日本既渠蓋?

去到白金漢宮已經見到無盡既人流

好痴線
又熱又曬都仲有成班人係度等

十一點終於有士兵進場

但係太大人
我淨係舉起部機影
乜柒都睇唔到
OUT晒FOC

其實真係乜都見唔到
溫莎堡果時睇得舒服好多
但明明係交更
變左交響樂團咁係度吹奏
演奏左大半個鐘
人散左
終於影到白金漢宮

留低既

係一堆埋既馬屎

插曲
去緊西敏寺既中途既到呢隻羊

交更表演家之一

行路果時好溫馴
但上車果隻就發晒顛

正呀個早餐
倫敦七日太多啦

between
比d垃圾電話相止住渴先

我就唔睇英國波既
英國咁大我唔知啦
不過倫敦真係無咩好玩
洗費又貴
有得揀我最想去意大利
下次揀番d歐聯主場黎睇

去過意大利同英國, 車仔fans
只可以講英國好好多, 除左野食
同行唔睇波都係鍾意英國
倫敦七日太多啦

between
比d垃圾電話相止住渴先

我就唔睇英國波既
英國咁大我唔知啦
不過倫敦真係無咩好玩
洗費又貴
有得揀我最想去意大利
下次揀番d歐聯主場黎睇

同行唔睇波都係鍾意英國

其實去training ground門口等係咪晒氣 自己一個去d行程可以自由d
push
倫敦七日太多啦

between
比d垃圾電話相止住渴先

我就唔睇英國波既
英國咁大我唔知啦
不過倫敦真係無咩好玩
洗費又貴
有得揀我最想去意大利
下次揀番d歐聯主場黎睇

同行唔睇波都係鍾意英國

其實去training ground門口等係咪晒氣 自己一個去d行程可以自由d

等同球星影相?
倫敦七日太多啦

between
比d垃圾電話相止住渴先

我就唔睇英國波既
英國咁大我唔知啦
不過倫敦真係無咩好玩
洗費又貴
有得揀我最想去意大利
下次揀番d歐聯主場黎睇

同行唔睇波都係鍾意英國

等同球星影相?

係呀,見一場去到 但又搵唔到資料
快d到戲肉la
倫敦七日太多啦

between
比d垃圾電話相止住渴先

我就唔睇英國波既
英國咁大我唔知啦
不過倫敦真係無咩好玩
洗費又貴
有得揀我最想去意大利
下次揀番d歐聯主場黎睇

同行唔睇波都係鍾意英國

等同球星影相?

咁我又唔知點睇trainning啦
between,好好彩同過迪巴拉合照過

勁靚仔
倫敦七日太多啦

between
比d垃圾電話相止住渴先

我就唔睇英國波既
英國咁大我唔知啦
不過倫敦真係無咩好玩
洗費又貴
有得揀我最想去意大利
下次揀番d歐聯主場黎睇

同行唔睇波都係鍾意英國

等同球星影相?

咁我又唔知點睇trainning啦
between,好好彩同過迪巴拉合照過

勁靚仔

push
幾時有update
DAY4 續

呢排有D忙
公司又要OT又多飯局
下星期又開始學車
時間真係好唔夠洗
我都係要開始加速

白宮漢宮下一站就係西敏寺
其實就係格離
好快就見到呢座野

其實未打算黎英國之前
好多野我都唔知係咩黎
好似西敏寺咁
我以為會係類似清真寺之類既野
點知唔係
原來係一座教堂
實際由GOOGLE MAP搵景點先知道真相

要係不羈進入

西敏寺同樣要過安檢
所以又要排隊

今次一樣可以用到2FOR1
平均每人11鎊

西敏寺同樣唔比景相
不過有幾個位無咩人我都偷拍左幾張

不過最主要果D教堂唔敢影

首先西敏寺無ST PAUL咁高咁大
ST PAUL淨係一個圓頂已經無得輸
西敏寺唔大
好快就可以轉個圈行晒
同樣見到有神父係度唸經

呢個教堂主要係要睇死人
好多假棺材同石像
我覺得都幾無聊
我本來預期係睇歷史建築
呢度唔係幾比到我
得D假假地既野
同埋真係好多人
所以係悶悶地同無咩特別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞