TUNS 請人未

1001 回覆
8 Like 28 Dislike
入左sh m&g
有冇人知係咪地獄ward
Tuns哥哥
用Braden定Norton唔係話嚴唔嚴謹d
係睇醫院practice

收症無論acute同rehab都係應該要詳細嚴謹

MG rehab唔係想像中咁多PI 香港情況係收stable 嘅acute case
睇人啦
自己做唔到就話人離地
定你跟本standard都未meet到?
想問男ward同女ward嘅分別
有冇師兄師姐可以講下返tuns之前有啲咩skills一定要溫
冇出過實習好淆
hi 同事
做咗陣唔覺特別地獄(頭盔:無出過practicum唔知咩係真地獄)
起碼大部分野staff都肯俾你做/supervise住你一兩次
如果好彩會俾你睇到啲奇怪wound同奇怪dressing
不過環境污糟係真嘅 好多都有contact precaution
而且routine都多 有大量片要round 建議養好自己條腰先開工
男ward好少地獄ward
但d呀伯大件過婆仔咁多 要有返d體力
呀伯換片易過婆仔 urinal都輕鬆過bedpan
視乎咩ward啦
有冇人收到風SH 停tuns同placement
冇溫過書就去咗med ward,兼冇出過placement
可以溫下啲routine會做嘅嘢,唔識做都要記下要拎啲乜唔識做嘅嘢要如實相告
基本功夫離不開篤 hstix 插ryles foley 量obs 喂奶 dressing
睇下你自己醫院係acute/rehab med 中間都會有啲分別
rehab嘅話可能要幫手沖涼
Acute嘅話有啲醫院會細分specialty e.g cardiac/respi/hemat 睇下你到時個ward有冇特別
suction依家有啲醫院唔比tuns做 但喺有啲我知到冇理咁多
如果係acute med有啲會要求你幫手收埋症 好似樓上ching講度obs問症入paf都有機會

最緊要話頭醒尾 唔識做一定一定要出聲唔好話自己識 入到男ward就更加恭喜你要好好珍惜

利申 前tuns現職食物鏈底層
樓上做tuns已經學定晒d咩理想與現實散手野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞