[多圖]點解外國既新娘咁正,香港既新娘咁頹!

242 回覆
31 Like 1944 Dislike
岩呀,呢d濕鳩野就白洗左幾十個
其實入左好多,只係香港新娘唔著特大婚紗撐
唔會囉,我好respect添
係裙低奶緊閪又話你知咩
其實係out左好耐, 而家唔興咁樣, 好肉酸
而家興輕婚紗然後去大自然影相, 自然好多, 無咁做作
關食環咩事?
原來呢種裙以前成日引火

本文摘錄自《時尚受害者:時裝工業奪命圖鑑使》,大寫出版

https://www.google.com/amp/s/everylittled.com/amparticle/123256
鳥籠式裙撐還可以隱瞞懷孕,更重要的是(這對於19世紀中的男性自尊來說,或許是種危機),可以讓男性保持距離,賦予女性清楚明白的公共存在感,並且保護她們免於受到男性的鹹豬手騷擾,就像基座上的一尊雕像,穿著鳥籠式裙撐的女性佔有實際空間。

........

統計數字、報章描述和醫學期刊,都證實鳥籠式裙撐是致命的危險,覆蓋著好幾碼易燃布料、鐘形的裙子,成了著火時的煙道。當時的期刊中寫道,鳥籠式裙撐的形式「完全就像個煙囪,有『風箱』也有『通風氣流』」,現代醫生對於吉普賽裙意外的描述,以更多的術語支持了這個觀點:「一旦點燃,環繞寬鬆衣物周圍的大量 空氣能維持並且增加火勢蔓延的速度。」
你講嗰種外國宴會裙入面應該有幾枝骨撐住 即係話著住嗰d坐唔到㗎 點會喺正式婚禮著呀
同埋香港地方細
有無人試過真係唔比
你自己鍾意公主款式復古婚紗
咁又可以賴落去香港女人身上
外國新娘正你咪娶外國人囉
連big day著咩都要畀你彈
人地結婚關你撚事咩

FYI香港wedding場地好細唔似外國環境
公主裙擺要執頭執尾好麻煩
影相就靚但係party不了
事實上外國婚紗潮流愈來愈以輕婚紗為主
美國Gwen Stefani同Ariana Grande
美國Princess Eugenie, Lily Colins, Lady Kitty Spencer
呢兩類celebrities婚姻都唔係超復古式巨式裙擺
咁佢地係唔係頹

放返張圖先
掃地呀
外家強烈譴責
為咗嗰禮金 唔要男方層樓
你日日結婚既
咁係個男人廢啫
外戚同豹頭一樣
呢樣都係,不過條裙逢都好緊要
講緊你要距離條女半米遠呀
買錯裙撐唔夠逢
造作
又係土地問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞