恒大正式違約咁大件事無人講

330 回覆
478 Like 9 Dislike

無人講咪我講
走鬼阿
https://www.reuters.com/world/china/china-evergrande-sends-funds-trustee-bond-coupon-due-sept-23-source-2021-10-22/

HONG KONG/SHANGHAI, Oct 22 (Reuters) - China Evergrande Group (3333.HK) appeared to have averted default with a last-minute bond coupon payment, a source said on Friday, buying it another week to wrestle with a debt crisis looming over the world's second-biggest economy.

證明之前大肆報道嘅還左USD$83.5mil interest payment係假
外界其實一早有揣測個source係假 根本無official receipt係還左
幾億都還唔起,恒大死左佢吧
咁係咪會導致恆大所有bond即時交差違約㗎?
講左咁耐都未爆
乜有人預佢還到?
有趣既係 出呢單新聞之後 美期跌 港期升
還錢都造假?
阿印在嗎?
其他內房商會唔會一齊夾埋唔還,睇下阿爺表演

順帶一提當年87股災,由於當時期指大裂口低開,好多行爆哂孖展穿哂,所有證券行有錢冇錢都賴皮唔找數比期交所,最後由港府用外匯儲備找,黎保住金融中心地位,不過相比內房債就只係細數啫
留名,有生之年見到都算係咁 ...
有個老行尊同我講,誠哥彤叔都唔找,夾埋迫宮
期指冇郁,已經消化曬啦~
基本上佢啲bond有cross default clause就會trigger到
但黑期又冇L反應喎
支共呢次故意整死恒大,就係唔想比恒大之類既地產泡沫持續落去去到日本當年咁,所以自己搞死佢,某程度上黎家D商家佬都真係幾慘
呃咗人錢所以升
即係一年前美國班鬼故意中支那肺炎想自己有抗體一樣
諗住改善身體 點知咁大獲最後死撚左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞