科大讀書的五個階段

154 回覆
1156 Like 15 Dislike
科大讀書的五個階段(The Five Stages of a UST student):

否認(Denial):「科大冇可能咁撚垃圾,一定係邊到搞錯左」
「唔會係咁,科大好學校嚟」 「技術性調整姐,Asia MIT喎 」

憤怒(Anger):「點解我會入左科大?」 「屌你老母垃圾學校。」
「you have why play me」 「真係好撚後悔」

討價還價(Bargaining):「如果當初入其他大學嘅話,依家唔知屌左幾多條女」
「如果可以轉去港大嘅話,我咩都願意做」「垃圾科大幾時出P/F呀屌你老母」

沮喪(Depression):「好想跳蘑菇」「唉唔想讀書,好辛苦」「唔想再留係科大」

接受(Acceptance):「屌你老母捱多年就畢業,讀埋佢算撚數」
「睇住班year1傻鳩入嚟UST不知幾爽」
幻想:

現實:
討價還價係咪apply錯咗
自己整?
我鳩copy wiki
都整左好耐
你入過科大post應該見過

摺LC啦傻鳩
利申:摺緊
有冇人可以教下我點讀CIVL3730/CIVL2810/CIVL3510
https://www.youtube.com/watch?v=QhOFg_3RV5Q
Let me forget all of the hate, all of the sadness
英雄巴難得高汁
科大chur根本就係吹大咗
讀吾成書嘅路過
老屎忽黎食花生
而家的UST都叫chur,以前AL年代差好多倍
就係chur到太多人跳樓,而家改到勁hea
以前年年都有人讀到自殺
比人戲稱做university of suicide and tragedy
而家仲有冇人咁叫科大
咪鳩up啦
我長期高汁
上面此地無銀喎
我由頭到尾冇講過科大chur
我叫開shit and trash
我覺得近幾年嘅ust其實唔係好chur
自己讀得唔太開心反而係因為我識嘅人大部份都無心向學 (可能我唔好彩)

曾經因為咁失望到想quit u

利申: 已grad
(打完發現超撚長,唔想睇長文就skip)
Ching是咪仲讀緊書
如果係既話過來人比小小建議你
利申返先:我都係ust civil grad ,hea 下hea下cga 都過到3,雖然唔係話好標青,但係都叫做係比到個交代自己。依家做緊consultant。
睇返轉頭ust civil course其實一啲都唔難,衰啲講句 我走晒堂,midterm final淨係做下source啲past paper、唔明既topic再睇返lecture video都夠攞B+有突,好彩既上埋a range都仲得。
想講既係出咗嚟做野之後發現讀咗4年書都仲好似乜撚都唔識咁,好多有關code既野都係出到嚟要chur submission先學到。我有諗過係咪關ust個教學模式事(因為我覺得ust教theory野多啲,教好多虛無飄渺既野),但都唔排除係我太撚廢、所以先乜鳩都唔識啦。Ching真係要把握時間,喺未grad之前諗清楚之後如果真係想入行既話會行邊條path(structural/civil/geo),讀相關既course就記得上心啲(尤其係code既course)
噚氣嘅說話就講撚完喇,grad咗之後真係好懷念讀u既日子,唔好睇咁撚多連登po、engine dog meme啲講咩讀ust好撚慘、讀civil好撚慘、civil收皮架喇冇工開嗰啲濕鳩野,好老實講9成都係9up,1成真既係呢行真係好辛苦,冇興趣既話好難行落去,但係有邊個專業人士工種唔係呢?讀ust都可以識到班好好玩既人,唔好淨係諗住得班毒撚匿埋喺liba刨書先,雖然我year one嗰時都以為清水灣少林寺係冇女架喇chur撚到爆,但係最後都拍到幾次拖、攞唔到first hon但係都過得去。
廢話講太多,最後講多句:enjoy u life!
我明
因為我都會比啲無心向學嘅隊友搞到好想quit
屌佢老母 成組計埋我都係呃飯食
好想比勁人carry就算
你讀到咁chill緊係懷念u life啦
屌左幾條女 又輕鬆A
幾時到我

BTW啲course咁都叫唔難
見你咁chill
你讀書個時應該好多fd幫你?
本人平時上堂感受:
首先一入到去係覺得好好笑
見到成班傻仔讀科大 仲要讀civil
真係好想指住班傻仔笑

第二係覺得好撚辛苦
成間lecture room好重n展毒撚味
頂唔順好想走

第三係好想哭泣
屌你老母個professor up乜鳩
唔撚識呀
midterm final玩撚完

第四係好撚後悔
當初應該好好讀書
大個唔洗讀n展/civil

第五好撚嬲
痴撚線 咁難點讀呀
不斷問自己 點解我會係到
我根本唔屬於哩到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞