iPhone Magsafe 尿袋討論(二)

1001 回覆
6 Like 12 Dislike
唔計價錢應該都係原裝最好啦,反而有興趣想知verbatim平成咁,同belkin差幾遠
verbatim $135
有冇人有用magsafe wallet
想買返個spigen
我扣晒d分$520入手
橫掂d 分都冇用,之前有2000幾分冇用到過左期
扣曬分300幾蚊入手
粒 Pack 真係好嘢嚟, 完美地將 iPhone 嘅 Battery Health 衰減轉嫁到粒 Pack 身上
關咩事?

Wireless charging咪一樣差緊部機嘅電,同樣有衰退。
師兄係咪搞錯左咩
你唔知粒電由 20% 差上 90%, 係傷過 89%-91% 咁不斷差幾個 %?
iPhone Magsafe 尿袋討論(二)
https://lih.kg/vbBBmMX
你咁講任何細size尿袋一樣做到同功能,有心嘅每次手動控個charging range一樣,同個pack有咩直接關係。

再者,普遍無線差電熱過用線,一熱又再加快衰退。
手動? 唔通係咁發𥄫住佢 89-91% 個 range 又插又掹? 粒 Pack 係識自動喺呢個 range 度差
粒 Pack 個 heat management 絕對係冇一隻 3rd party 比得上
同埋當然係同返無線差比較, 同有線差梗係冇得比
粒 Pack 無線差當然會發熱, 但佢 heat management 真係唔錯, 除笨有精
1. 比較緊無線差電普遍熱過有線差電,同個pack係咪熱過其他3 party wireless charger無關。

2. 做到極玫保護電嘅,手動見到充到80-90%咪自己mun走唔再充。但我覺得係多餘嘅,用得1年2年咪又係淨返80至90%電量,等同未衰退前自掩10至20%電唔充。換舊電又唔係貴,用盡力好過。
如果真係要保護電池 應該以慢充慢輕發電 而且維持電池於40-80%

MagSafe battery pack 即使發熱量比起平時wireless Qi charger 為低

但最好既方法係用5-10W 有線充電
話時話,有無方法知 battery pack既 health level?
呢刻冇, 我都好想知
有時叉到80%唔識上
你指粒 Pack?
邊到有得買?
好多地方都有喎
我見信和賣178 想買ego果隻2代
可能熱得濟
你用咩 iOS ver.?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞