Diablo 2: D2R (63) Switch 孤兒仔

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
D2其中一個好玩之處, 係佢o既複雜計算, 例子, 打中同打唔中

https://www.youtube.com/watch?v=9r9klUKb1Sg&ab_channel=MrLlamaSC

Summary:
防禦唔代表中左扣幾多血係攞嚟計中唔中
計中唔中有四樣嘢

第一係攻擊距離
如果攻擊者攻擊嗰刻個攻擊距離超越咗就唔會打中 所以可以用你反應避攻擊

第二樣係物理攻擊定魔法攻擊
物理攻擊要計第三個factor
魔法攻擊一定中 (e.g. 火球, 龍捲風....etc, 留意亞馬遜電擊同電矛係擋魔法攻擊)

第三係防禦
個計法同攻擊者level同命中率同埋被攻擊者level同防禦率有關
Chance To Hit = 200% * {AR / (AR + DR)} * {Alvl / (Alvl + Dlvl)}
AR: 攻擊者命中率
DR: 被攻擊者防禦率
Alvl: 攻擊者level
Dlvl: 被攻擊者level

第四係盾擋
如果計完第一至三個factor個攻擊係中嘅話就要睇個盾擋唔擋到
所有物理攻擊(除左charge同smite)同少量魔法攻擊都會畀人擋到

要留意嘅係當你跑緊嗰陣時防禦率個變零
盾擋機會率會變三分一
行路同企喺度同teleport就冇影響
正路, 無所謂的
23應該買唔到靚
不過有急放實有機會
打左兩個星期淨係出過1粒25
工作室不意外
要睇質素 20-25 都有可能
有冇玩死靈嘅巴打講下, 玩毒召係咪好過純召?
純召好多時都冇自己攻擊手段, 遇到啲遠攻怪或需要快殺嘅怪, 例如Act 5啲電鬼, 好難打
毒召把-4x 毒抗武好貴
好勁呀巴打
有無啲 budget build? 啱啱睇到,塞骷髏頭+ life on hit 定紫寶石+attack rating
全抗15版係咪有用?
Smite 必中唔洗attack rating
我果套好budget 1粒23都唔洗
再budget都得既
不及5全抗小符有用
所以冇乜用
純召93級 揮手

都值啲錢, 但唔可以好似小符咁防技板下面。
可以去鬼佬網試下價
但我見純召到最後主武用野獸符文, 好似仲貴
tldr
其實防禦力真係唔重要 行同企多d可能仲唔咁易死
帶呢隻打 act5
爛裝純召87級 揮手
discord 有人想用24F買
咁我自用算,加埋佢剛剛好爆4抗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞