Netgear Orbi mesh wifi 好廢

69 回覆
9 Like 22 Dislike
可能買咗黑心發展商盤, 啲主力牆塞晒入去單位裡面賣畀買家.
其實無咩牆,但廳同睡房中間有個鋼架(假牆),要set多幾個衛星先可以唔爆ping
所以咪放多幾個衞星
我就係d房好多都係要用lan線先可以用得順,例如apple tv, 或要睇nas d片。 有下次嘅話,裝修一定舖定lan入房
換左佢最後悔是個admin page同app真是好廢,好多野都搞唔到
我係預到兩個情況
1. 個5ghz 天線唔知係廢定壞,兩三米都已經7x dBm
2. 係同一個位置,直連router 100Mbps. 經satellite , 變30Mbps

點解會咁
satellite係會減速
不過30Mbps其實都夠晒mobile device用
用緊RBK852 ,連唔到switch wifi
屌佢老味買左 Orbi Mesh Wifi (PBK 50) 1年 會斷線...10幾秒 玩APEX 接受唔到囉....仆街
用緊RBK853 連到Switch 5G wifi
求教學
有咩教學 就咁就連到
用左3年幾
基本上好滿意,大約一年先要reboot一次個 satellite
多唔多斷線?
一年一至兩次
Netgear唔好買低級model,我用852未試過斷線同reboot,亦未試過iot device連唔倒。
如果要平買番tplink算,個售價包埋每個禮拜reboot
一到月尾就會斷 唔知做乜鳩
用過兩套Orbi都冇咁情況喎, SAT 太遠?
連登神器68U做mesh wifi屌打Orbi
大陸牌子, no la
用緊20, 一個衛星

多數device 用ac都無事
但舊imac 用n
間唔中會斷線
asus 真係最穩定又易搞
orbi 要set 野, 但佢說明書又無講, 要上網睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞