Netgear Orbi mesh wifi 好廢

69 回覆
9 Like 22 Dislike
你地覺唔覺?
佢個5ghz 天線好弱雞,同埋好唔穩定
如果經satellite, 個網速會跌

有冇其他牌子推介?
師兄你嗰部係咩model呀???
支唔支援wi-fi 6呢
可能佢用緊20
40未到
50更加唔洗諗
更何況AX版呢
就算我上AX mesh
都係Orbi 最好?
用緊Orbi mesh無問題喎
我用緊20 冇問題喎
以前WFH 個陣偶然斷下線reboot,而家冇乜。
TP link 隻deco X68 囉,做緊特價又有wifi 6,兩隻2千3左右,冇分主機副機
除左2 3個月要reboot如果唔係成日斷之外 冇咩問題
我都覺得廢廢地 有啲後悔
1. 用左唔夠一年已經要reset 2次,個admin page入唔返
2. 主力牆425mm正後面, 已經收唔到
以前tp link 啲雞野幾年冇boot都冇問題
最戇鳩無得分開2.4g 同5g
利申買左一堆853
用左4年RBK40, 冇hang過, 冇斷過線, 24x7
2隻? 之間距離 放既位置?
用左rbk752 成年
穿到主力牆喎
都係
穿牆麻麻,屋企500呎,用緊一個主機+四個衞星
正常上網果D無問題,無線睇NAS大容量片都無問題。
不過打機就有時會爆ping,同埋近排一開BT就全面斷線。

但係佢個樣算係最好睇orbi pro仲靚
500呎裝一拖四都可以麻麻
其實你點裝?
你唔係真係諗住mesh 個wireless backhaul係黑科技可以打穿牆呀下?
而家新樓興燈制AP
用PoE switch with AP controller拖
可以部switch 提供漫遊
Netgear就係,個firmware
我部nighthawk 都係咁又hang又要hard reset
5ghz 你想佢穿牆幾勁?
我屋企4百幾 如果唔係desktop 要插lan線根本唔洗衛星都夠用。。
我用緊個隻R20感覺唔錯, 我當佢AP 咁用, 接收力幾好
你屋企好多墻咩要4個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞