原來連thei同ive都會存在鄙視鏈

256 回覆
1080 Like 55 Dislike
Thei 根本就係Ive 黎,有乜好嘈
其實係讀完2年就出黎做野
之後一年轉一次工
仲要多UGC D人2年人工同經驗
到時再讀個PT Degree 就Perfect
張cert 有用
thei
其實好多呢類人
亦係香港既特色 學店同個資歷架構既產物
佢既論點係 我係學士 你係hd
但thei 只係topup 有d科hd仲好過thei

But識唔少人覺得自己top up=打正大學
試過話
同期邊個邊個hd畢完業入左大學
大家得唔得閒約佢食下飯 問下佢撈成點都係 全級得幾個入到大學

點知我食飯答我個班 全部都讀緊top up
之後係到話: 下 我地都係大學wor 有咩分別...
我呆左 其實都唔止一次係咁
心水清同頭腦醒d都唔會講得出口
讀得topup 都知自己咩料啦
同廢老一樣 係大學入面讀=大學生
同當年ou 當大學一樣

利申:讀緊topup 我都唔係幾敢同人講讀緊
而家d返學group好多人係入面自high
之後咩8大學生聯署個d 係到share 自high
無眼睇
只有3大專科
建議ive努力讀書,non-jupas上UGC啦
講得好
最尾嗰張咩事
9成Thei都係IVE升上去搏個degree出黎做野好睇少少算
真係冇人會同你分得咁細
姐係咁,Gp link 呢?
btw政府承認 top up degree. 之後都撈到風生水起。 雖然唔係幾公平,但出黎做野真係睇人, 三大都可以係廢材,當然中招率無咁高。
其實有咩分別 真心唔知……
用學歷judge人唔係thei(ive)仔?
唔好再攞ive最高人工嗰堆同人地ugc最低人工嗰堆比嚟打飛機啦
不如話讀ugc嘅自細教育優良,肯洗錢讀書補習,家底同見識屌打ive仔吖
咪又係某幾科
eng it 個類
其他都係乞食
一直以為thei 係ive,只係唔同專科唔同名,好似hkdi咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞