原來連thei同ive都會存在鄙視鏈

256 回覆
1080 Like 55 Dislike
呢個年頭都講緊係pg 係基本
竟然係到嘈HD 同degree
其實Ive hd有啲科個名仲出名過thei 唔明點解要咁分 搵優越感
本是同根生
又貴又廢 係張cert叫做呃得下人
ive同偽進既分別
LF2
咪又係degree
唔通見你thei就壓價 見你ust就比多兩千
去到尾都係幫人打工
老闆叫你食屎 你幫佢諗埋點搵黎食
你上頭教你點食
你再教番下屬點食
只有老闆可以坐係屋企食飯
同埋睇住大家爭住食屎
講出黎都悲哀 仲講乜撚ust thei
唉,ust ge失敗者係thei搵存在感

人地ust third hon都起碼張cert係ust出,thei first hon咪又係ive出
政府講就話認 講真政府自己請人都唔認啦
我hd apply唔少工 之後先知有分2a3o同冇
昆鳩左我讀fd 同 hd
根本係要睇埋經驗 除左2a3o同紀律部隊
其他有d直情睇會考 dse 你hd都冇用
佢個資歷架構只係鳩up比d人打飛機用 以為真係認授性高

廢工私人公司更加唔會認

3大係好多都唔認
但如果講專科 我唔信唔睇學校
打正大學學位同濕鳩學店既分別從來只會
係專科上面睇得出

例如
則師 建築師
土木工程師 工程師
測量師 個d 呢d 3大專科一出黎就做大位
已經唔講得港中大先入到既律師呢d誇野

拎n 剪黎講就最易分到
3大專科係咁做intern 出黎已經係見習乜乜乜
非3大同學店既 出黎大部分只可以係grad e做起

其他廢既8大同學店都可以做
但只係可以係d唔入流既公司
Or 入流既公司做廢位
亦因為咁 點解早幾年咁多大劣人死都要黎香港讀港大中大
歷史太耐 咁細既地方 但世級級神級

而master點解咁多人報 亦有人話大學就夠
亦係因為學店出黎既人要洗底
The ive
抵香港人仲未光復香港
lm 下半段
top up degree 唔同 hd吧。
識幾個讀完出黎考狗ip同消防隊長都收。
是撚但啦 香港啲大學間間都一樣唔會有人請
利伸一大
thei 讀 die

UST都學人打飛機
讀快D
我係英國讀書都知有毅進 Ive
但未聽過Thei
想知Thei 係唔係學士學位嚟?
定係asso, hd , 讀完可以trans返八大?
見有同學讀,但真心聽過ive,但未聽過thei
ive既大學
其實係

我唔知點解要睇唔起人 不過香港就係咁 未去到某個位都唔知原來自己果啲人 我個fd讀asso 比其他讀緊u 嘅fd笑 點知上到hku 爆晒4 到最後3.9 反而睇唔起果啲jupas仔 gpa低過佢
學店
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞