中電員工福利係咪全香港最屈機

608 回覆
1199 Like 38 Dislike
仲要指責下一代唔長進,能力低
Wendy姐 is watching u
免費飯,雖然無得揀
做廠做到閪咁
唔俾錢維修請人, 無人, 無物, 自己死掂佢, 總之準時出電
想升識? 唔係睇有冇位
反正我唔開位你都係要做, 叫你做埋無得sayno,
玩番你幾年, interview你幾次, 每次都話你差少少
終於合格, 都係唔俾個位你, 出信叫你act住先, 下年再升, 公司日常工作零損失就呃左個位幾年
終於近年香港搞到咁, d人又頂唔L順間廠,叫後生又儲到個錢既個個移晒民, 得番堆一兩年退休既同毛都未生齊既, 唔好話質, 濫竽充數都唔夠人頭, 高層繼續wfc, 太陽照舊升起, 香港依然有電, 出去跳下開心舞先
遲左出/出唔到電就入廠數, 又可以扣下pms分慳番筆
下面做到撻晒皮,
間廠, 噴氣既噴水既無燈既穿窿既爛既著火既出煙既, 你講得出諗唔到都有齊, 每日落廠就係上戰場, 祈禱行緊個塊鐵板唔好鬆, 上面條工字鐵唔好跌, 扶條桿唔好斷, 個鍋爐唔好成座冧落黎
工傷? 你訓床都推到你番黎做文職就唔洗計損失工時

總之一句, 做中電就唔好做電力, 入下d hr呀文職就正爆, 做工程? 你鐘意搵條命博唔阻你
要升職 就要進修嫁啦
同埋返學 等於返工 都幾正呀
你同港資老闆講下
仲要提你地記得準時交稅

唔係點居屋/公者長者優先, 2蚊搭過海車, 長生津
其實香港人喺邊到時都會變二等公民
所以呢間公司啲人好多都移民
要A牌做乜鳩
入邊做嘢唔使牌,亦都未必有機會俾你攞到牌
好多,我起碼識5個
A牌唔值錢
讀完high dip就有
讀完bse/ 大電degree入合資格嘅公司
坐幾年就c牌
MP2 grade 以下相比係屌打
MP2 以上好似好過港燈
有幾多個MP2 以上
而且中電冇錯中高層係好pay但其實唔易做
大埔獨立屋
尖沙咀好似係天文台道?
其他係元朗深水埗果啲宿舍 殘到爆

讀書個津貼申請都要過五斬六將
G grade 冇架啦
MP4 grade 都仲可以繼續
到BPPs都係做狗
依家唔洗Charter
不過人工都係得4萬
通常都係中電做夠5年 跳去政府
叫嘉叔睇連登
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞