中電員工福利係咪全香港最屈機

608 回覆
1199 Like 38 Dislike
好似有新Post

[大電撚入] 千萬不要入港燈 驚世po (2)
https://lih.kg/2769252
唱衰港燈不違餘力
入職前做
hr即刻知你搵工
呢個post仲未沉
我有fd ugrad入左, 唔覺得佢會識整複雜電器野wo
咁係唔係要accept左offer先check?😨
如果未confirm package 仲考慮緊就check. 未resign係依家間公司都有d尷尬
電器傻撚咗?
你睇我好我睇你好啦
講dirty work, 中電無可能乾淨過港燈
淨係一句講燃煤機組磨煤機區, 港燈乾乾淨淨, 中電好似去左礦場咁
你諗住多煤粉都算係咁啦, 未完, 佢隻隻磨煤機啤令都係過熱既, 咁正常工程師會點處理? 換過隻? 加強個潤滑油冷卻系統? 中電既做法係搵部風扇吹住佢
無錯, 係搵部風扇吹住佢, 一部唔夠加多部, 搞到成個磨煤機區都係外加既風扇
仲未完, 咁頭先講, 成個區咪煤粉飄揚既, 咁d外加風扇又有第二個用途: 吹走近啤零既煤粉
試過d外加風扇跳制->煤粉積累->啤零熱->燒著煤粉->成個啤零著火
呢d都係神奇野既冰山一角

最後都要講多句, 如果做工程前線, 無論公司定判頭, 做得廠前線, 買定人壽啦, 認真

個煤倉燒到咁都無上新聞, 你就知各種關係一早打通晒
咁你自己諗你條命仔啦, 唔講喇就快俾人起底
我意思佢連電器都唔會識, 我唔會覺得佢識落手整發電廠d野
B2
大家留名方便TEAMS CALL
呢個世界係咁,城外既人想入黎,城內既人想出去
香港工程無呢個現象既只有唯一一處
apply左中電graduate trainee 不過見到係CLPe HR send invitation 想問我係咪中伏
電器你係指邊樣呀?
9成電器設計都係只可以將壞既組件1換1
一係就焊返D線咁
唔識整都好正常 就算識整都未必會去整 整得黎人工加少少夠你換部新
Ching 咩post先?
Bse?
ME grad
project engineer
CLPP 好似冇project engineer
我見啲job vancacy project engineer 都係CLPe 請
火龍怒吼?
今日開始canteen 外賣都強制安心出行算唔算福利
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞