做完激光矯視4年半 想做增進 你問我答

159 回覆
3 Like 11 Dislike
Ching 我記得做完smile/ lasik都可以戴contact lens 不過要係特製 可以了解一下 (我都有做lasik
樓主個飛蚊係會幾常出現?同埋多唔多 會唔會好嚴重?
我本身因為度數深 角膜邊緣有啲stretch得薄左 已經間唔中會有兩三粒飛蚊 你咁講完有少少擔心做矯視
你都清唔晒度數?
做完仲要戴con戴眼鏡好可悲仲要散光con係貴好多
喺呢幾個月多啲,光嘅時候會出現得多啲,出現嘅時候都幾多隻有啲濛,但次數就唔算多可能一星期一兩次咁

矯視聲稱唔會造成飛蚊症,兩者喺冇關聯喎
唔係 我做左一年幾 起初一年成日滴人工眼淚 而家眼乾好左 睇野唔矇 整體嚟講好左好多 我度數應該都無點變 不過你做增進都係唔想戴眼鏡姐(貪靚)戴特製con都得㗎(非專家 我上堂聽到呢樣野) 不過當初我都係散光太高而走去做lasik(配唔到好con) btw 你係絲打?
絲打我就係做左手術跟住得左飛蚊 不過除左飛蚊其他野overall pretty good
我個視光師話如果見到成隻眼都飛蚊有超級多 或者突然間感覺對眼黑曬睇唔到野 就係角膜脫落既跡象 要即刻去急症

跟住我個case已經要每年都check住有無再拉薄左

搞到我好淆底做矯視雖然度數深會成日心思思想做
Wtf! 絲打你再問下視光師呀 照道理你個case少少難做到 不過都要chk 絲打你有戴開con嘅習慣? 個病係點嚟? btw角膜真係最緊要嘅部位嚟 一定要錫住佢
特製con同普通con有咩分別?都係要戴同除,又易眼乾就係唔想麻煩
下咁驚 我約咗理大驗眼諗住去個正路嘅地方檢查下先睇睇對眼依家咩料
你應該要問咗做唔做得先,好似有啲嚴重
巴打你都讀poly?
我都唔知 但係有呢樣野好過無 真係唔想再親眼望住個醫生攞工具係我對眼撩下撩下
係去驗眼個陣check到 因為有照埋啲類似眼球既scan咁樣
視光師就話係因為度數深 所以會拉扯到個邊緣比正常薄左少少 暫時就無危險既如果唔繼續深基本上係唔會繼續越離越薄
但就要每年都mon住有無容易脫落既現象

有戴con 不過應該就唔關個con事
依家對於眼個啲野有啲卻步 好淆底
但又唔想永遠咁深近視散光
樓主你做過一次手術再做都真係要check清楚先
啲飛蚊野如果會嚴重就算啦
依家成日都對住電腦同電話mon其實都幾難keep到幾十年
nooo理大係間野個名
我做SMILE又好似望唔到佢用野撩,好似得部機做咁
雖則佢話飛蚊唔關矯視事,但個個都係做完矯視先有飛蚊不過我都會check清楚啲先,眼都真係好重要
係。。現代人返工放假都係對電話電腦真係好大鑊
大risk唔會有醫生肯同你做 佢哋個名好重要
好多都係出名之後自己出嚟開診所 所以如果有機會有負面影響都冇人會想take risk.

第時老花就知死
我都係..18年做到而家
散光最明顯..有隻眼夜晚單眼係睇唔到前面車牌
我都係,右眼幾乎0,左眼75度。好彩本身右眼係強勢眼,戶外平時睇野無問題 如果單左眼會矇。
你對眼嘅機制嚟 不過相差過大就gg了
Sor睇錯
原來係咁,ok怪錯佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞