做完激光矯視4年半 想做增進 你問我答

159 回覆
3 Like 11 Dislike
慣唔慣既啫。 我而家基本上睇唔到巴士號碼同黑板, 但係只要習慣左其實生活無問題 (因為已經唔使睇黑板)。 平時返工睇電腦, 睇書都唔需要, 反而可能因為有老花, 戴左本書仲要拎開少少。
至於包埋保養呢個問題, 如果係電器就梗係要佢整啦, 但係激光始終係手術, 而且角膜越切越薄, 始終可免則免。 如果俾我揀, 生活無影響我就唔再過一刀啦。
點麻醉?
醫生建議你做? 正常應該唔會做增進
同埋lasik傷口大咁多 老左眼退化仲麻煩
你都做咗矯視?定原本嘅近視?
我都明做多次手術對隻眼唔好同始終有風險 我正喺想做右眼,起碼如果可以變返0度散光嘅話可以冇後顧之憂咁俾完咁多錢都仲蒙心理唔多平衡到
滴眼藥水,當初姑娘幫我滴藥水流到塊面,我幾驚隻眼吸收唔夠,好彩冇事
其實有樣野叫反彈。 既然做第一次都唔準, 你點解覺得做第二次一定準?
當然我唔知exactly 個原理係點, 但係你個眼球會變形, 可能原本角膜咁厚cut咁多就啱數, 但係個角膜薄左眼壓令佢弧度改變? 好多野係估唔到。無可能一定準, 就算今日準可能過2年又唔準。
我個準則就係唔影響生活就算。
你做完幾多度?散光真喺衰過近視架
但一百度內唔係指近視咋咩?散光都計?一百度散光已經算深喇掛

佢當初喺咁同我講
矯視成功標準:
如達到矯視前定立的目標度數的+/-75度之內屬成功; 低於+/-75度屬正常視力。
另外散光度數會矯正至0度

咁我仲有咁多散光喺咪算失敗
未同醫生傾,因為我仲掙扎緊做唔做,去檢查又要俾多幾舊 不過都應該會去check check仲有冇深到

其實都驚有後遺症窮L心態俾咗錢唔做好蝕
頭幾個月嘅度數唔準,因為未穩定唔洗擔心住
因為佢成功嘅定義喺0度散光,所以覺得自己好失敗,同埋聽講LASIK準確度又高啲,又唔洗俾錢,就好想可以清啲,始終做矯視就喺想唔戴眼鏡都睇得清,如果做完都喺蒙咁就白做咁
咁之前check喺幾多度?我記得當初頭半年覆診嘅度數都會有變化
喺呀我都覺得on9,所以先掙扎緊做唔做增進,我都想學車
你都喺得一隻眼75散光?
喂same case呀
但一揸車就戴眼鏡都喺件on9事又唔方便
但為咗咁又再挨多一刀又擔心,唉
現代人手機電腦電視

就算比你做到零,一兩年又反彈

好難keep到架 除非你唔用電子產品每日望兩個鐘遠景綠色植物

如果學車咪帶眼鏡囉

無為捱多刀啦
聽醫生講過做第2次手術,要係上次手術個傷口度打開再做,有機會療合打磨唔平,會有後遺症
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞