有冇人開始期待intel12代

100 回覆
46 Like 15 Dislike
兩個budget爭好遠喎
係 唔知新底板+DDR5 RAM會賣幾錢
又唔知INTEL 12代洗唔洗食炒
5600x咪算
同你一樣好撚糾結,用緊9700f,諗緊轉會5800 X定係等12 12700k,兩樣都係要重新買過板 u ram一部機平均用2-3年但卡就每一代都換
i5版淨P core好似唔錯今次應該會由A轉番I
但始終脫離唔到代工味 台仔有時都會自嘲
係咪換完腳位舊散熱會用唔到
又要買新散熱?
岩岩先發現,8代開始先叫真正有飛躍提升
本身用7500,公司轉10500t
就算我只係上網,真係快左好多
Intel學緊apple 年年加價

買唔起不了
有興趣,佢大細核啱曬我要求
但要睇吓idle時係咪真係咁慳電, 同要大運算力時係咪即刻出盡力
都要睇吓多唔多鑊, 話曬轉架構最驚software 唔夾
難搞 依家部機係 i5 4460 gtx1060 最近買到新卡 心急打算砌新機 但唔知應唔應該等12代好 等又over哂筆直喎
佢意思係話 新 chips intel 自己做唔掂,要揾類似 TSMC 嘅廠幫手做。
如果好似以前咁 每代快得果少少 咁就可以買舊
依家一代差成1-2成 似乎買新好

我諗緊5600X 定12600
用緊1230v3 + 3070, bottleneck 嘅快感
其實調返轉頭amd 獨大左一樣擠牙膏...
好心直去7nm啦
哇師兄好耐歷史喎
等到半年嘅咪睇埋 12600啲 review 出成點先囉

等唔到 5600X 起碼已經係而家嘅 同級最強
一個肯定擠過俾你睇,一個大家都係9估可以有啲猜想空間咁解。
唔知12月買到INTEL 12 gen 未呢
有都唔會一出即買,一通 test review都唔等?

一陣原來又11代咁伏
14nm唔想買
7nm唔敢買

結論係點都唔會買12代intel
香港發展国安大法
硬係覺得今次都仲係牙膏
效能高amd少少就算尻數
睇對家下手點出 再吱多啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞