有冇人開始期待intel12代

100 回覆
46 Like 15 Dislike
仲要software hardware 都冇
香港真係科技墳場 冇改錯名
點解m.2數值上勁幾倍但實際上讀寫遊戲好似無變化咁? 但hdd換ssd就好大變化
100MB 上 600MB 6倍
600MB 上 2.4GB 都只係4倍
仲未計load完仲要process果下其實差唔多
28號intel發佈會
估下12代真係用10nm大細核定繼續唧14nm+++++?
用咗5年4k
想試8k
其實唔同國家有唔同嘅發展方向
有人發展旅遊,有人發展科技,有人發展金融
無乜野
你講緊sapphire rapids
你坐左幾耐
m2 好多時快ssd 20% 都冇
由出咗7代嗰陣吹下代出desktop 10nm吹到宜家
吹到厭
冇期望就冇失望 真係出先算
Amd下年新架構
Intel再唔轉打後會少左好多人用
唔玩fps game唔使144
我揀4k
V-cache好似已經有15%提升
重點係仲可以維持AM4架構
intel再再次換板首先已經搶唔返AMD既market share, 然後半年後出AM5, 明既潛在買家都知一塊板有排玩又點會考慮Z690
因為一般講的讀寫速度係指sequence read&write.
SSD 因為可以並行堆疊,HDD要加磁頭仲有物理限制,所以SSD 會快很多。
但讀寫速度除左 sequence read&write 之外有random read&write , 呢個同memory 結構有關。
HDD 一定慢因為要等磁盤轉啱位先得,worst case 係好慢。
SSD 係從Nand flash 讀出黎雖然唔同地位的時間是一樣,但最低開銷無乜改善過,你要快咪SLC/MLC, TLC 係好慢。
就算DRAM 其實 係latency 咁多年都係咁,物理限制黎。
Apple M1
香港得返啲專業人士做賣點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞