有冇人開始期待intel12代

100 回覆
46 Like 15 Dislike
打機一時爽
4K一直爽
點睇
好勁架?
咁要買了
咁AMD係咪要收皮?
用蘋果電腦黎打機
講真唔覺得香港如果要發展科技會輸
政府岸9 輸撚晒
搞乜再工業化 吹水就勁
外行管內行 玩毛咩
買4k 144hz 進可攻 退可守
唔一定要全開
要順就降特效
要靚就開4K 高效
計埋樓價呢
但係政府本身就無乜創新能力
所以會繼續食老本玩金融
所以ssd已經快到接近封頂? pcie 5都無用?
光追就放棄啦 太大食喇
有4K已經好靚
Thoughtput 可以再上 但random access 唔會大改善。
Pcie5 有用 尤其剪片,大file sequence 傳送。
但成個bottleneck 已經唔係thoughput 到。
唔係無腦開盡特效應該問題不大
https://youtu.be/f1n1sIQM5wc
一早流出晒啦D料 有晒測試u啦 一定係10mm+
MS 整完俾人 壟斷, 轉頭又要拆返出嚟

google 整 親生仔電話都唔敢大推,一陣市場過大 就俾人告話透過控制 android 去壟斷市場。不公平打壓其他電話廠
好彩上代Zen 2+轉咗去AMD
最近仲升級埋Zen 3
煙條?
不了
問題係,TSMC係真代工,你計設好,落order,我就用能力所及最新科技幫你做

Intel如果做代工,冇錯都係一樣,但問題係佢本身都有做設計,會唔會乘機借啲意參考?我相信個客都會擔心
不嬲要打機cpu都係$1500-$2000,底板用$700-$1300,火牛用$500,多數不直留比gpu,有咁高推咁高,ram就求其8gp-16gb

1-3年換一次gpu,咩大作都順一順

CPU代代換真係痴撚線
intel今次落足心機,有排技術人員去微軟一齊開發win11順便可以利用佢哋嘅情報交流輔助到佢哋針對新一代嘅Windows開發嘅大細核心,呢啲都係大公司資源多嘅優勢AMD係做唔到嘅呢點,手上嘅牌咁靚好難怪Intel嗰邊都會話AMD嘅優勢將會喺Windows 11結束,日日14nm+++個班好老實AMD的而且係有佢好處但製程每間廠嘅定義都唔同,架構一向都製程黎得重要,11代都仲能夠撐住就已經證明咗
好糾結 仲諗緊直接出AMD 5600X 家等埋INTEL 12代 + DDR5
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞