日本嚟講,北海道 定 九州 正啲?

593 回覆
1337 Like 252 Dislike
暫時未去過東北
長崎係2020年頭去(最後一次去旅行)掛住日本
有個小樽市場
有kiroro滑雪場
有小樽運河

次次去都係搭的士來回機場, 快好多, 又唔係貴
函館感覺上除左朝市同埋夜晚嘅函館山外,係無人嘅
金磚倉庫都唔多人
整體感覺好舒服
真 福岡似慢活版香港
天氣同香港都接近 係早啲啲凍同寒啲啲
道東大城都咁既款
https://youtu.be/HUVfUqEu6lE
19年國泰啱啱收購hkexpress 嗰陣放風
當年HX 都仲係有威脅既對手(起碼係日本航線係)

而家HX 都自己收左檔, 可以慳返
上年去弟子屈町牧場打工之前,經過釧路市街。都嚇左跳。
夏天起霧,天氣陰陰凍,條街又冇乜人,好似拍鬼片咁。
夜晚7點唔夠已經水靜鵝飛
成個死城咁⋯⋯
最新消息:阿蘇火山噴發
去咗幾次四國都係搭火車同長途巴士,因為單拖費事揸車。
係宮崎路過啲社區中心咁上下嘅野
入面都有展覽講當地捕魚業息微之後成個地區人口流失嚴重
可能除左首都圈
邊皮少少嘅地方都面對緊同一樣野
小弟係梅花間竹咁去九州&北海道, 大約9年前第一次去日本就係去北九州, 感覺所有野都好新鮮好正, 拉麵好好食, 行門司港好舒服, 睇紅葉浸溫泉, 果陣係朋友帶我周圍去玩, 已經有好好既初體驗

幾年後, 6月夏天去北海道富良野睇花, 雖然花未完全滿開, 但一大片花田真係好靚, 7/8月黎應該 perfect, 札幌又有祭典, 條街氣氛好正, 函館夜景, 登別地獄谷 etc, 雖然去北海道係轉折少少, 但真係完全值回票價

跟住好似前年試下獨遊鹿兒島, 去左睇櫻島火山, 浸下霧島溫泉, 落左去指宿, 周圍逛下公園水族館, 品嘗黑毛牛同黑毛豬, 享受下me time 好寫意

到2020年頭武肺爆發之際, 掙扎過去唔去多次日本好, 結果冇令自己後悔, 去左北海道+旭川睇雪祭, 咁大個仔第一次見落雪同埋體會阿寒湖一片白茫茫冰天雪地既感覺真係有今生冇來世

所以最後都係揀唔落北海道定九州好
只係去得9年姐 去多幾次再揀都未遲 或者根本冇必要揀
又真係冇必要揀,而家有得去日本既話,就算福島都照殺
試過夜晚9,10點係釧路行,真係好得人驚
人又唔多個,周圍又有古怪音樂
去過好多山卡啦地方都無釧路咁得人驚
唔係為左坐SL同去根室都唔會去
一般般,有小京都稱號
我都係2020頭第1次睇兩個雪祭同冰封左既阿寒湖
果種感動係九州冇既
因為北九州其實同香港差距唔算大
我又未去過南九州
所以我投北海道一票
下次想5,6月春轉夏時去北海道睇6月櫻花
我怕凍 鍾意九州多d
而且消費普遍低d 當地人又nice
九州啲壽司真係特別難食
呢d天氣去日本正呀
日元又抵
幾時可以去呀
名古屋機票平d,過關又快d
去北陸,或者搭2個鐘去大阪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞