日本嚟講,北海道 定 九州 正啲?

593 回覆
1337 Like 252 Dislike
咁慘

飫肥唔錯嗎?

未去過
飛名古屋通常都係駁腳 上立山黑部或者去附近其他地方
留返回程前最後一日喺名古屋市區食下嘢
名古屋好似熊本咁

中轉站角色
我又覺得九州好d

極北苦寒之地可遠觀不可竊玩 冬天去凍到我相都懶得影

日頭係戶外兩個鐘已經係極限 要快快手搵暖氣地方休息下

九州只去過南部 搭玉手箱號落指宿試沙浴真係幾舒服

不過真係鄉下地方 無人
建議去下四國 九州真係唔算鄉下
我講指宿 人口老化得好緊要 站口揸的士果班全部都呀公輩

市內居民區睇落似80歲既呀婆揸車行20km係我隔離行過

不過我又真係差四國未去 無車牌
指宿全部都香港人黎
第一次去四國都冇揸車 要plan定搭車轉車時間
day day都係leg day
我春天櫻花果期去左一日 唔算特別多

不過夜晚果餐個料理侍應就係台灣妹子

呢個地方唔係呀婆做侍應已經少 呢次仲要係妙齡台妹…

都有幾分妙
我都有入過函館間百貨公司, 員工多過客
函館朝市好似係預左俾人講價, 我仲見過同樣嘅野喺札幌機場標價仲平過函館朝市
最慘係去一個點前後交通加埋行路都無左3hr+

火車又快唔到 無新幹線真係好難搞…

之前有plan過跳島上面廣島落買國 最後覺得都係太遠無實行到
第一次去8/9日淨玩四國 要去嘅地方都去得哂 不過真係要花時間plan 其實四國揸車車程都好長 只係唔洗就搭車時間
廣島我就山陰山陽咁玩 不過有揸車
指宿砂浴好正,出身汗勁舒服

無人先正喎
北海道有個問題係煤礦年代後人口流失得好快
而家除左札幌叫好少少,其他大城真係好似死城咁,d建築物十室九空,係城市度留多陣都好不安
去北海道要不斷長時間搭車/揸車去自然風景
我覺得某程度上正過浸溫泉

溫泉水有時好L熱 砂浴熱極有個譜(個人唔會熟先) 同時又好有效

3個字就搞掂 又唔使同d呀公一齊係溫泉露鳥格劍
北海道天氣太凍會好辛苦。九州雖然會水浸,但應該好少少
夕張、留萌嗰啲……
尤其係夕張仲要破過產

仲有釧路市,明明係一個大城市,但係就有種死氣沉沉既感覺。行過北大通就知……

其實睇風景呢個環節喺車錢度包埋
出完身汗,起身嗰吓涼浸浸海風迎面吹過嚟爽到呢
冇計

北海道地理位置又北又凍又大
個陣我去立山黑部 高山 富山 金澤 白川鄉 兼六園 都係名古屋出發不過去得立山黑部季節 白川鄉就無太大特別
最大問題係工作機會遠比東京丶大阪少。工種亦唔多,除非有興趣從事觀光業或者農業。所以好多後生都會出去其他大城市搵機會,剩低啲老人家……
都係飲飲食食 純粹有平機票同埋突然想去就去下
第一次去福岡果陣求其book左間hostel
就係中洲 一蘭總店附近
夜晚條街真係痴撚線 勁多女企街+拉客
睇到我扯晒火
真心咩?
暫時未去過東北
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞