中國就話咁多朝代外族統治, 咁歐洲?

57 回覆
6 Like 2 Dislike
完全唔係啦
你如果有睇歐洲唔同語言對歐洲其他國家既稱呼就知佢地國族意識有左好耐 而且可追溯到好耐歷史之前
反而王朝先係後人加比佢
Eg Franks/Anglo/German/Alemands/Spaniard/Norman/Rus/Slavs
當然冇國家分到咁細,但你會見到人地係有國族意識係語言入面
但你舉嘅例子並唔係我地今日所稱嘅國族或者民族國家(雖然呢兩個詞語並唔係同一概念)
你提到嘅幾個族群係中世紀末期前都唔係構成平民自我認同嘅核心,當時構成認同嘅主要係宗教/地域,並非國族/公民身份,所謂嘅國族意識係當時最多只存在於統治階級身上
我估現代人已經好難想像以前啲人既身份認同係點. 因為而家百份百都係國家身份行頭.
得啦得啦, 繼續死撐啦
全國打敗仗, 被逼投降, 都可以話唔係打輸

同中共話自己 貿易戰無輸一樣, ......
只係同美國簽貿易協議, 唔算輸
我講緊呢樣唔係講緊一個族群自我認同既核心
而係講緊佢地點定義一d非自己族群既人(反向黎講其實都算比左個身份自己)
再加上歐洲本身有一定既語言隔膜
其實已經有左民族國家既初型(當然唔係講緊而家果隻定義咁標準)
正如中世紀時法國人唔會叫英國人做「tudors」/「lancasterian」但會叫「anglaise」
東歐既人會叫西歐既人做「franks」
甚至Scots 同English有明確既身分認同

所以我覺得語言先係身分認同既最大要素
Btw
補充一點
我講果堆名好多沿用至今
德國既法文係Alemand
英國既法文係Angleterre
法國既德文係Frankreich
Lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞