中國就話咁多朝代外族統治, 咁歐洲?

57 回覆
6 Like 2 Dislike
不嬲都圍內換黎換去
封地比唔同貴族
我諗主要係睇有冇民族國家意識

17世紀前似乎都係講王朝比較多
例如啲哈布斯堡 波旁等等
啲王朝王族都係互相通婚
哈布斯堡最勁嗰陣
聯合統治晒奧地利+西班牙+南意+低地國
半個歐洲咁濟
啲人當時未會有好大意識話係奧地利/西班牙統治佢哋
應該都係照講王朝

開始有民族國家意識之後
(通常會認為1648Peace of Westphalia開始)
就比較強調自己民族國
例如英法荷西葡瑞典等等
三十年戰爭 拿破崙戰爭 各國啲革命
令啲人會追求自己民族獨立
開始少提王朝 亦抗拒外族王朝

至於中國 從來都冇民族意識
係20世紀至有中華民族(梁啟超講)
乜民族打輸打贏都屈晒落去
其實 被外族統治根本無問題
97年前, 香港 都被英國佬統治啦, 有乜問題??

最大問題係
歐洲 會大方承認自己被外族統治

而中國人 就唔承認, 仲會老屈人地係中國人
即係元帝國, 清帝國.........明明被外族人統治, 但中國人就話 蒙古人, 滿州人 都是中國人,所以唔計外族統治

即係好似 香港人承認97年前既英國佬統治, 呢點無問題
但如果香港人老屈 英國人 是香港人, 所以唔屬於外族統治, 咁先係最大問題
打輸俾日本仔就會加多個民族變成57個民族
如果八國聯軍 唔退兵, 繼續打落去, 征服成個中國, 到時先精彩

美國, 俄羅斯, 成個歐洲 都是「中國人」
即係 華盛頓, 拿破崙, 亞歷山大大帝, 獅心王, 全部都是中國人
我係中國人呀屌
lm
王位繼承戰爭打到慣曬
打到噉仲有新中國?
個人FF
第一次世界大戰之後, 首先是 奧匈帝國, 俄帝國 德帝國 收皮, 退出中國
佢地既領土由 協約國接收

第二次世界大戰之後, 意大利, 日本, 收皮 退出中國, 佢地既領土由 美英法 接手

跟住西方列強開始放棄殖民地, 所以美英 會主動退出中國
就好似印度, 菲律賓 獨立咁

得番法國唔肯走, 想繼續統治....然後好似 法屬越南咁........中共獲得蘇聯支持, 用游擊戰趕走法軍
FF少啲啦朱元帥
民族意識不嬲都有

大部份叫漢族,天朝中打飛機話中國有56個兄弟民族,仲有維吾爾族,藏族

種族係中國不嬲好重要,身分證都要show出黎,反而香港人從來唔知道自己係咩民族
漢族都係近代先強調, 即使係古代種族都只係用嚟區分文明, 而且只限於上層而平民係唔會諗自己係咩人. 反而你話香港人無民族意識其實係保留咗呢種皇朝中國平民意識.
歐洲王室大部分日耳曼血統
反而古代中國 既國號成日改
D百姓 會點樣叫自己

例如 隋朝果陣 叫自己 隋人.........跟住第二日 李淵宣佈稱帝, 又叫自己唐人??
咁睇英國史就知
佢哋都係讀咩皇朝時期,唔會有外族之類的concept
你睇William I 明明係法國佬佔領英格蘭,之後反而輸到得返英格蘭,後代連法文都唔識講

歐洲一路都係一體化咁睇,啲貴族親戚關係亂到分唔開
漢族係漢朝以來就有嘅概念,有2200幾年歷史,漢族以前嘅諸侯國更加會將其他諸侯國嘅人當成其他種族(華夏大地呢個時候連文字都未統一),但係大一統實現之後就開始洗腦,將華夏人都叫做《漢人》。

秦漢以來,君主集權更完善,開始強調漢人概念,區分其他唔係華夏文化嘅國家,用黎鞏固統治,同埋製造攻打其他國家嘅理由。

漢呢個字更加被其他漢字文化圈用黎概括華夏文化,例如研究古代典籍嘅學科叫做《漢學》,文言文叫做《漢文》,象形文字叫做《漢字》,中原皇朝叫做《漢人王朝》 等等。

種族除咗係遺傳學用來區分唔同人之外,政治上佢係戰爭入面最經常被借用嘅概念,例如猶太人,阿爾及利亞人,等等
唔係. 以前既人係無國家意識, 一般係用鄉下名介紹自己. 例如天水姜伯約, 常山趙子龍等等. 如果你而家返返去古代問啲人係咩人, 佢地會覺得好奇怪, 好似而家有人同你講你係地球人一樣.
不嬲都係叫黎民依啲
好少加個國號係前面
反而國家係有時會用中國去自稱
其他人講個國家就通常就咁國號算
頂龍加個大/皇係前面
民族國家係近代產物
我理解既漢人係古代泛指居於中原地帶既人而非一個種族概念. 而且呢個用詞好少係古代中國文獻用嚟指血統上既華人. 可能我睇得唔夠多, 唯一一篇我見過認真探討漢人身份既文章係雍正駁斥有人指摘愛新覺羅唔係漢家正統. 而佢亦以商湯係東夷人, 李唐係胡人反駁血統論. 你講既漢人以血統為先既概念係好近代先有, 因為晚清時期既人想借當時外國既民族主義復興中國.
講血統嘅其實依個世界一早無純種嘅人啦
好似法國咁已經溝到亂晒
開頭個啲高盧人都已經同羅馬人溝亂晒
唔通話依家個啲唔係法國人咩
啱呀 但偏偏歐洲就發展到民族主義, 用想像共同體構造身份認同,自創建國血統神話. 呢啲野一去到支那呢啲大地方就變成災難格硬將咁大既地方咁多人籠統做中華民族
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞