中國就話咁多朝代外族統治, 咁歐洲?

57 回覆
6 Like 2 Dislike
民族意識係西方傳入
因為材料同理論差太遠有排斥
有無諗過將春秋戰國代入去, 就係你講既野
英國最初係羅馬行省
獨立後好快比丹麥維京人佔領
依家都係, 例如你老豆老母重會話自己係佛山人, 番禺人, 四邑人, 新會人,石龍人, 茶山人, 以前一出鄉就唔係自己人 話知你死
滿州人都全面進場
唔算殖民
真實共同體用嚟發明民族可以相容;
同仇敵發明民族就會排斥。
人類歷史上只有日本冇畀外國人正式地征服過
佢地覺得俾野蠻人征服先算係
呢個問題都幾有趣

點解歐洲由衰轉盛,經歷1000年黑暗時期後可以發展出啟蒙運動,然後文藝復興成為世界列強延續至今。

相反東亞皇朝就由盛轉衰,春秋戰國百家爭鳴過後走向中央集權,開展千年帝制影響至今。
呢個又係建國神話. 日本第一批移民係蝦夷人, 俾後來既彌生同繩文人越趕越上. 大和國為咗趕絕蝦夷人, 設立征夷大將軍, 後來就變成幕府將軍既頭銜
歐洲貴族打亂種
根本唔知點計
仲要近親到畸型有病

由於近親結婚的緣故,卡洛斯二世身患多種遺傳病以及智障和癲癇,體質虛弱得隨時可能死亡,無法承受一位君主應該受到的教育。他是哈布斯堡家族的家族症下顎前凸(Mandibular prognathism)病患中最嚴重的,下顎由於過於巨大而使他無法咀嚼。他的舌頭也大得使他講的話無人聽懂。卡洛斯二世於5歲斷奶,由於跛足,到10歲才學會走路。總之,幾代的王室近親聯姻使卡洛斯二世在心理和生理都極不健全。
日本只係無換 天皇

1945年-1952年呢段時間, 日本是由 盟軍(其實得美軍)軍事佔領管治
跟住1952年日本自成立自己既新政府
古代偏向係漢文化多啲
未去到漢族

全歐洲都係混血㗎啦,唔至歐洲,中東、印度、中亞全部都係混血
自從人類出非洲開始已經不停遷徙,有遷徙就有融合
歐亞大陸玩左民族融合成萬年

係唔知點解有啲連登仔好鍾意強調漢人比人換過幾次血 ,講到好似有精明見解咁,但其實全世界都係咁架喎

反而一個幾千年黎都一脈相傳、冇外來血統嘅民族先係少之又少
通常係可達度低、冇乜吸引力嘅地方先至冇人遷徙過去,呢啲地方亦都冇乜同外界交流,吸收唔到先進科技,例如太平洋冇雷公咁遠嘅啲島
但係大大個天皇喺度
仍然係國家元首

盟軍只係喺政制及軍事上進行"指導"
笑左
日本宣佈全國投降, 外國軍隊佔領, 只係留番個無實權既天皇係到
咁都唔叫「征服」

你講哂啦, 同支那人一樣精神勝利
認為蒙古人, 滿州人 都是中國人, 所以元朝, 清朝 唔屬於亡國
講真
唔叫投降,係"終戰",條件係保留天皇
即係仲有國家象徵
唔似印度
認英女王做印度女皇
日本天皇長期無實權喎
所以1945年8月15日,日本宣佈投降
美軍進佔日本果一刻, 日本已經被外國征服左

但上面條友 死都要話 日本天皇 依然存在, 就唔當被外國征服
無實權
但仍然係國家象徵
終戰詔書係對日本國民宣讀

降伏文書先係日本與盟軍的外交文書

「余等茲宣布:日本大本營與所有日本軍隊及所有在日人管制下的軍隊,無論在任何地點,向盟邦無條件投降。
……
天皇與日本政府統治國家之權力,應聽命於盟邦統帥。盟邦統帥可採取其所認為適當之各項步驟,以實施此等投降條件。」
好似春秋戰國咁
不嬲都撈亂玩相親相愛相殺相交
英文原文最尾嗰句:"The authority of the Emperor and the Japanese Government to rule the state shall be subject to the Supreme Commander for the Allied Powers who will take such steps as he deems proper to the effectuate these terms of surrender."

其實咪就係我所講盟軍只係喺政制及軍事上進行"指導"

而且日本本身係戰爭發動方
佢嘅所謂"投降"其實係"終戰"

唔同中國向來係被侵略而投降
結果自己嘅國家元首都要認外國人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞