呢部Samsung雪櫃係咪開左外掛?

217 回覆
22 Like 95 Dislike
屋企部東芝三門派6000果年買(2012?)
長期5成滿以上 門邊啲膠仲未縮水 無乜點壞過
係爛過一次摺得埋果塊膠層板 去佢公司百幾二百蚊到蚊買過塊就得
用到而家上格開大啲 啲嘢都結冰
但而家啲新嘢質素係點就唔清楚了
三菱好過日立啦
Toshiba 中資
惠而浦係OEM 大陸野
LG款幾靚 未用過 sales話唔夠凍
有冇自爆功能
幾多年前買
我都唔知 應該同巴打差唔多
上網查到09年已經有呢款雪櫃
屌你Samsung都要請打手上連登
返屋企睇清楚原來三菱黎sor
RB33R8899SR係咪尻作
明明係三菱打手
獨立間隔只此一家
用緊五門,冰格唔會,但上面普通雪櫃就會索入儲水箱。

不過要清又唔難,因為佢所有有水流過嘅地方都可以拆出嚟洗
B46Z真係堅好,2015年款賣足5年。我用撚咗年半,都係隔個月洗一次個水兜,到而家同新嘅都冇分別。抵三菱賣得咁撚串,我比錢先喺靜岡運隻櫃返嚟
電器只買日本貨
好叻解釋嚟聽吓加埋係咩意思
LG起碼唔係OEM先
LG本身有幫其他牌子OEM
洗衣機做得幾好

如果連登仔奶日廠可以奶到日本model同步喺香港release嘅話,我都未必會recommend韓廠
記住係日廠自己放棄海外市場,唔係海外consumer死都唔揀日廠
新式雪櫃驚佢易壞多d
其實假設唔壞 係咪都需要定期換下機
三叔雪櫃真係垃圾,十年保養頭幾年半年整一次,之後發現唔可以雪太多野,如果唔係下層出風會結晒冰,唔理的話慢慢就會成個雪櫃收皮
講開雪櫃
我老母真係癲鳩
本身佢已經長期預唔知邊日會有飢荒咁
將個雪櫃塞到有幾滿得幾滿
你可以喺個雪櫃搵到一啲唔知過咗期幾耐嘅食物
甚至係一碟佢明知雪過一晚
就無人會食嘅餸
同時間碟餸可以就咁雪一頭半個月佢都唔去處理
個雪櫃就長期係一堆你想像唔到嘅雪臭味
我同家姐見佢癲到咁都周不時叫佢清吓
又或者我哋嚟清
但一幫佢清
佢又會發晒癲咁屌鳩我哋亂扔佢啲嘢
到上年希望佢會改吓
買咗個新雪櫃畀佢
又慳電又大過舊嗰個
本身以為有咗新雪櫃會有改變
點知
正當準備要扔咗個舊雪櫃嘅時候
佢同我哋講話要留返低個舊雪櫃
我哋問留個雪櫃做乜鳩呀
佢同我哋講
「你哋買新雪櫃都係想我可以裝多啲食物啫」
「咁有兩個啲食物咪可以放疏啲
死lur爛lur都要留低舊雪櫃
就係咁 我屋企有咗兩個雪櫃
各位巴絲想唔想像到一個300呎左右嘅廳
就咁放咗兩個雪櫃個樣係幾咁戇鳩
而兩個雪櫃加早排夏天都用多咗電
電費雖然貴咗 但本身都覺合理
不過有日畀我發現舊雪櫃不停震
原來係冰格個膠磁邊應該係舊化完全無磁力
如果唔用力啲去關
就會關唔實
畀我發現到嗰時已經個冰格完全結晒冰
內籠周圍都係冰霜 冰錐體
本身冰格已經係畀佢塞爆晒
個風口啲根本出唔到
個motor 完全係overload
跟住我同佢講返件事
叫佢一係用完有手尾啲大力關實
一係就扔咗佢 唔好喺度蹝電
但佢都係一於少理
屋企除咗佢都冇人去會用舊雪櫃冰格
我哋經常都發現係無關實
電費都越嚟越誇張
但佢都只係覺得係夏天冷氣開多咗 貴咗正常
而新舊雪櫃嘅狀況並無當初佢同我哋承諾嘅放疏啲
反而就好似麥當勞篇潮文嘅薯條
「我爆」
舊嘅
一如既往嘅臭
一如既往嘅滿
新嘅
無咁臭
但都係咁撚滿
同時亦feel到浸味醞釀緊
除咗買返嚟頭一兩個星期
至今我都未睇得返最入邊個出風位
望住新雪櫃入邊兜雪咗有3個月瓊晒紅豆沙
真係好撚崩潰
可摸耳畀返個正常雪櫃我
同埋電費
睇下標簽就係專家?
<kWh> 係能量單位,計你”作為1kW = 1000W 電器一小時所消耗的能量”。點解要kWh而唔用Joule <J>呢?係因為用電量數字太大,就好似津巴布韋貨幣咁,唔想計”十億零一蚊”,約定俗成用呢個單位前面嘅數字計電費。

“每年耗電 200 kWh” ,即係話每年用二百度電,再因應住宅用電情況而定電費幾多。能源標籤上面咁寫,主要作用俾你預計呢樣電器幾耗電。但千祈唔好當真,佢直接用公式乘除黎,好多時實際用電量係遠遠超過呢個數。不過你可以用呢個數字對比其他牌子嘅雪櫃。
原來已經有其他users答左,我加埋一齊歸納下:
能源標籤上嘅數字真就真嘅,因為假嘅話會俾人告”虛假說明”、落架同賠錢。但
一、耗電量同實際使用情況有落差,通常遠高於能源標籤上嘅數字。當然你可以用呢個數字同其他雪櫃做比較。其他關於大細個的就梗係冇問題。
二、機電工程署為左保持能源標籤嘅大小同一致性,好多時淨係擺幾個項目比較,而一的關鍵嘅項目就冇擺。

例如你想買雪櫃,咁佢做到幾凍先得架,淨係做到負四度,咁“每年耗電量”一定細過其他雪櫃架wor。又例如部嘢會唔會忽冷忽熱,或者每次開雪櫃後,需要較長時間circulate冷熱空氣,又例如散熱設計好唔好、壓縮機/保溫隔熱物料 能否長期保持質素 等,都係直接考慮部雪櫃性能嘅因素,不過就唔會一一寫曬落能源標籤到。
---------------
揀電器你得閒嘅你可以列曬你對雪櫃嘅要求,再對每個型號俾分:上品嘅俾3分;中品俾2分;下品俾1分

至於你問點解samsung 個部價錢同耗電量咁奇怪,呢類問題就要你慢慢對比個spec,或者了解佢嘅技術(如有)。好多時價錢差太遠而表面上寫到好好,都應該有的陰濕嘢,對過個spec都冇嘅話就可能係用料問題,望下佢用咩壓縮機,保養保幾耐。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞