呢部Samsung雪櫃係咪開左外掛?

217 回覆
22 Like 95 Dislike
RB33R8899SR
呢部雪櫃既耗電量係其他差唔多size雪櫃既一半
到底點做到

小弟最近睇緊雪櫃
都留意到雪櫃耗電同個冰格大細好有關係
有日睇睇下見到部雪櫃
正常有咁大 耗電都2字頭到3字頭
但係佢寫住169 真係睇到眼都突埋
開頭重覺得佢係打錯
但係上政府網查完佢真係寫住169
218冷藏 110冰格 169耗電
對比返其他真係差成倍
到底169呢個數字可唔可信
會唔會佢測試既時候用慳電模式出古惑

其他雪櫃參考

samsung da best
其實呢啲點睇?每年耗電,個單位係千瓦小時
200啫係每年用200千瓦?
如果一蚊1千瓦,啫係一年先用200蚊?
雪糕都有跑分mode
雪糕都有跑分mode

雪櫃都有跑分mode
照計就係咁200蚊一年
但係未計電費愈用愈貴
同埋塞得太滿用多左果d電
當部雪櫃用10年先壞
300度電同200度電既雪櫃差距其實都有1千蚊係到

我依家部古董雪櫃真係冇人夠佢勁
又細又食電
價錢差幾多先
用咩U架?
價錢緊係有差距
但係計返電費都有一部份係返到
所以就係想請教下個數字到底可唔可信
如果可信咪可以係揀雪櫃既時候作為參考

主要係佢個耗電差距比價錢差距誇張
所以如果想慳電費貴買平用揀呢部就算吧啦?
因為好大機會個數係流比人搵笨
因為佢官網呢個型號果d特色係冇用慳電做賣點
但係佢又出奇地低
其實都同佢個數據都差得唔遠嘅應該
反而一級同二級個標籤就爭好遠
咁有冇計過用一年比另一部一級慳幾多錢
佢耗電真係好誇張地低
我cap左佢冰格差唔多大細既雪櫃
佢地冇一個耗電係低過200
紅果行係耗電 綠果行係冰格大細
用變頻壓縮機
另外想問下有冇人用緊三菱五門/六門
想知佢製冰格會唔會有凍肉味走入去
係呀有十年歷史
依家新款果d雪櫃都係變頻全部都一級
但係呢部三叔特別低耗電
所以先請教下有冇人知點解
似係用左變頻壓縮機加新技術 所以降低用電量 我早個月買左部東芝雪櫃 好似225公升容量 用電顯示209 都係比傳統雪櫃用電低一截 愈新個啲用電正常會降低
唔會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞