蘇格蘭生活 - 6

843 回覆
20 Like 3 Dislike
始終一個人黎 預算唔多 英文又普通夠生活就得 返咩工都沒所謂
基層工作例如飲食或其他服務行業都容易搵工
都係果句, 工唔難搵, 好工就好難.
英文普通唔會阻到你搵工
但會阻到你工作上既發展 但唔洗太驚, 你份人好, 願意幫人就一定唔會有人憎你先.
如果返倉or廠,郊區好多好缺人

利伸:返緊
但係好似好多倉既工都好遠 要有車先方便?我見glasgow都幾多倉既工,又唔遠
聽完師兄咁講 我沒咁緊張,始終得十萬預算,好驚唔夠用,又搵唔到工
師兄系愛丁堡反緊咩飲食工作
十萬係少咗啲. 建議咩都要慳啲.
可以既話住flat share先
因為1個人既話住flat share抵好多.唔洗交council tax. utlitiy bills. 起碼每個月慳返你最少200鎊. 仲未計租會平啲
anyway, 黎到呢邊就唔好再諗住靠份工儲到好多錢, 無可能好似香港咁返份牛工都儲到7,8千蚊個月
租方面一向都越黎越貴. edinburgh唔比返750-800以上都唔好諗租到咩住得人既盤.

flat share當然平啲, 但好既flat share都難搵. 唔怕嘈同埋啲閪flatmate另計.
一定要有車添啦, 遠,同埋工作時間一定好早,一係收工好遲. 無車唔洗諗返倉
Glasgow 返倉可以無車
sorry.個腦一直諗緊edinburgh
Glasgow又好Edinburgh 又好,如果可以最好借在英朋友地址,提前申請NI,有啲工見你無NI係唔請的,到步先申請起碼等兩星期,而且期間搬左又係煩

我好好彩,揾到份唔洗NI都可以做住先嘅倉
申請NI後只需要個number,封信無用的,唔洗煩到朋友寄返俾你
我都係諗住flarshare..沒辦法沒本事租獨立屋 睇過真係好貴..
沒朋友去英國
所以我有啲心思思想去Glasgow搵野做同租屋住又易..
係咪做廚果啲?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞