Rolls-Royce搵大陸網紅拍片 富少現身:太Low,以後不買…官方急道歉

145 回覆
259 Like 14 Dislike
勞斯萊斯找網紅拍片 富少現身:太Low,以後不買…官方急道歉

[周刊王CTWANT] 知名豪車品牌勞斯萊斯最近為了宣傳自家品牌,找來大陸知名網紅拍攝影片,豈料網紅的高人氣卻造成反效果,不少他們的潛在客戶看到後都直批是在「拉低勞斯萊斯的格調」,紛紛揚言拒買,包含富少王思聰也有留言狠酸;對此,勞斯萊斯也決定下架該部影片。

勞斯萊斯近日找來「網紅鼻祖」晚晚以及林瀚來拍攝試駕影片,晚晚在微博上也有著416萬名粉絲追蹤,人氣算是相當高,不過這部宣傳影片推出後,他們的高人氣卻沒有吸引到潛在的客戶,由於客群不同,勞斯萊斯這波操作反倒挨批,不少原本就擁有勞斯萊斯的車主紛紛砲轟,認為這樣的代言人是在拉低格調。

其中前大陸首富王健林之子王思聰更是在影片底下留言:「突然感覺RR很low,以後不會買了。」引發一陣熱議。

勞斯萊斯找來網紅拍試駕片,王思聰認為此舉降低格調,揚言拒買。(圖/翻攝自微博)

對於自家品牌失敗的宣傳操作,勞斯萊斯大中華區官方14日終於給出回應,表示會將影片下架:「近日,勞斯萊斯汽車大中華區發佈了一則試駕視頻,引發了大家的關注和討論。作為一個負責任的品牌,勞斯萊斯汽車大中華區認真對待這次事件,誠懇聆聽大家的回饋,決定將該視頻下線。勞斯萊斯汽車大中華區感謝大家的詢問、關注和建議,我們會努力創造更好的品牌體驗。 」
香港同大陸都係一鳩樣
Marketing班友都唔知係咪腦裝屎
成日來來去去得呢招
又唔知代言既人 好影響客源
一味淨係見邊d popular or 多follower就搵
真係好垃圾
明明勞斯萊斯係有錢佬象徵
屌喇星搵埋呢D垃圾黎做宣傳
我係車主都唔Happy啦
阿豬阿狗都渣得, 咁我重買黎托
求其搵個黑鬼黎拍都好過搵支那人拍
開微博嗰一刻已經cheap晒
名車不嬲賣車唔賣人架啦
rr中國傻咗
呢d品牌唔係已經去到人求車既級數? 仲要搵人拍廣告代言咁柒
所以點解成日話人地日本/泰國廣告有創意
唔講中國 對比香港做mkt都淨係一招明星效應
品牌定位同形象嘅嘢冇人考慮
根本冇人知賣緊咩product/有咩特點
名車唔明點解要搵代言人
阿首富之子你冇左你老豆啲錢你真係好Low
無理由rr 唔知有人氣買
點會咁認真對待d 粉絲數
名車要代言人要搵個有貴氣既,例如凱特啊、日皇啊之類,就算係中国,搵唔到習大大都好歹搵彭麗媛啊,搵個濕鳩KOL
王思聰都俾人抄左家
仲撚有錢買咩
搵個不知名鬼佬仲好
部車重喳, 唔係以大陸佬審美, 一定會搵成龍左手捧住部車, 右手豎起隻手指公

講車權威我只信紅豆同發條慘
等睇Benz bmw 搵鏡囝做代言人
咁嘅級數嘅車,唔駛賣廣告都會有班有錢佬買㗎啦
RR 支那MARKETING 真係充滿支那味
開微博已經fail啦
因為佢地買車係要啲窮人知道佢地有錢,而唔係因為架車好
所以入門永遠係benz, BMW, Adui
貴少少就波子,林寶,勞斯萊斯,來來去去都係呢幾隻牌子架咋

BTW,我一直以為勞斯萊斯係要跟埋個司機而唔係自己揸
但中國人睇嚟鐘意自己揸
Marketing傻撚咗
呢啲牌子根本唔應該賣廣告
同LV唔可以減價一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞