Apple Watch 用家討論區 (49) 很想要吧?

1001 回覆
0 Like 1 Dislike
歷代Apple Watch比較(按圖可放大,由國際牌黑絲提供)

Apple Watch款式總覽
Series 7 (2021年最新款)
Series 6 & SE(2020年,9月18日推出)
Series 5(2019年, 官方已停售)
Series 4(2018年推出,官方已停售)
Series 3(2017年推出,官方以低至$1,499繼續發售)
Series 2(2016年與Series 1同期推出,官方已停售)
Series 1(2016年與Series 2同期推出,官方已停售)
Series 0(2015年推出,官方已停售)

Q:GPS同LTE有咩分別?
A:LTE版-用家喺手機唔跟身嘅情況下紀錄跑步路徑同埋透過eSim打電話/用data上網(要你用緊個電話plan支援,亦都可能有額外收費,詳情問番你個台)

Q:S3之前啲錶帶仲可唔可以用?
A:Series 4/5/6/SE 40mm嘅錶帶可以同Series 0/1/2/3嘅38mm錶帶互換
Series 4/5/6/SE 44mm嘅錶帶可以同Series 0/1/2/3嘅42mm錶帶互換

Q:幾多日之內可以買Apple Care?
A:60日內,可以Online買,remote check錶,唔一定要落士多

Q:可唔可以戴黎游水?
A:由Series 2起嘅Apple Watch都有50米防水
--官方話游水冇問題,但潛水/滑浪唔得,自己衡量風險
--Series 0/1只有1米防水,即係只限落少少雨/洗手
注意:如果隻錶因為入水而損壞,會當人為損壞,有AC+就補幾舊換新,冇就俾幾千買過隻新

Q:Apple Care 個快速更換服務係點?
A:https://lih.kg/iJxpfjX

Q:無網絡用唔用到指南針?
A:沒有網絡狀態下,電子指南針仍可正常操作。每一次啟動手錶時,都要至少花5-10分鐘定位,不能立刻使用

Q:計數機、分貝計(Noise app)等實用功能係咪淨係S5獨有?
A:S4更新後可以用分貝計(Noise app),S1至4更新後可以用計數機

Q:有無App好用?
A:https://lih.kg/ahGJkLV

Q:有無Whatsapp官方Watch App?
A:無,豬閪伯格唔撚出,用住Watchchat先

Q:買俾長輩有無咩問題?
A:透過「家人共享設定」,家庭成員即使沒有自己的 iPhone,亦能使用 Apple Watch 來撥打電話、傳送訊息,以及與你分享位置等等。

以下功能和 app 一概不適用:心律不整通知、心電圖、經期追蹤、睡眠、血氧、Podcast、遙控器、新聞、家居和捷徑。
巴打嘅慘痛經歷
https://lih.kg/qRtgwpX

考慮買唔買apple care既人可以睇下

AppleCare+ 服務計劃
適用於 Apple Watch 及 Apple Watch Nike 的 AppleCare+ 服務計劃,將保障期限延長至自你購買 AppleCare+ 服務計劃的日期起計的兩年3,並能每 12 個月享有多達兩次意外損壞的保障服務,每次收取 HK$548 服務費2。

冇買apple care既價錢
https://support.apple.com/zh-hk/watch/repair/service/pricing
入手左Milanese Loop配咩表面好
紅色襯尼龍單圈好靚
有冇巴打知邊到仲有木炭色編織錶帶買?
如果淨係叉隻錶,係咪5W都得,我見YouTuber 試左s7都係4.7W
因為apple賣得有type c頭既火牛,最少都18。唔代表要18w input先有5w既output

唔識就咪撚水人
佢cap啲唔cap啲
下面仲有句: A comparable third-party USB-C power adapter that supports USB Power Delivery (USB-PD) of 5W or greater

https://support.apple.com/en-us/HT212769[/quote]
一個apple 一個sony
饑餓營銷出神入化
塞浦路司綠色錶帶落咗架, Diu~
5W pd 就ok咁正?
btw 而家市面上應該冇咁低W 嘅
lm
想問吓士多有現貨未?
你下個月再入嚟問下
可以,唔係咩叫gps

無得cut單?
岩岩先cut了單,老母話驚45mm太大
有冇MON貼推介
有冇咩app 好用?
冇,過多幾日先,太新,旺角問好多都未返45mm
apple music
跑完之後同電話sync返就得
手幼撚狗衝咗45星光
返緊去開箱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞