[錶撚入] 擺低你哋戴緊嘅錶 (94)

1003 回覆
7 Like 1 Dislike
一路都好想請教
咩叫做電腦例牌字?Arial 個啲我就明
但打開AI 有咁多種字體,係咪全部都算係?
啲字體又係Designer 整出黎喎
咁Overseas Gen 2 個隻字又算唔算?
定係得製錶師傅手畫上去Dial 個啲先唔係電腦例牌字?
好 下隻就買佢
希望有個好折頭
Arial係其中一隻經典電腦字
個種違和感係第一眼望埋去,字體了了瘦瘦而且無立體感,上面個logo擺得咁近兩種字型一比較,就好似細個釘壁佈板你整一part我整一part成件事無consistency

(主觀感覺多多得罪)

overseas Gen2我唔識,有無圖例

同埋兩個細窗擺位+月相,我第一眼覺得似呢張圖
呢度好似有位巴打有呢隻FC
上網買會抵d
如果講Consistency的確係同Logo有少少違和

Overseas係呢隻

雖然外圈數字同Bezel感覺係好剛
Index 字體反而係圓
但我覺得幾Balance
個Dial 有兩種字體都唔會覺得唔consistent

因為自己都瞭解過少少Visual Judgement
想聽下cheap巴睇法
整體都算圓滑字體配合錶殼,係粗體肥身左少少

我睇嘢都係第一感覺行先,靚同唔靚,之後再研究點解覺得靚/唔靚
NPLM
順便想請教下各位ching假如想平平地配條錶帶戴住先有冇地方推薦
感謝Cheap 巴
近排都睇緊VC ,所以特登問下

反而調翻轉,我一黎會睇左Details 先
所以好易一黎就比啲細位Click 到
睇vintage VC?
我係第一眼過唔到關就唔會再俾機會,信自己第一感覺
咁樣輕鬆好多,好易篩走好多錶
我中學都有讀art, 無可否認依隻個design係好出眾
字體選擇搭配好elegant
配埋錶面藍色 錶身厚薄度 整體非常雍容華貴

得啦
In case 金銀潤炒起你都會話靚
牛角
三問黎? 隔離有隻拉雞既?
講起字體點可以唔提佢
經典
手上鏈三問
諗好咩材質咩顏色嘅話,可試下在carousell search下,同啲seller傾傾。
巴打BT定AD買?
BP PPC
咩年代
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞