[錶撚入] 擺低你哋戴緊嘅錶 (94)

1003 回覆
7 Like 1 Dislike
thin 是好東西
我都想買
神聖不可侵犯
琴日又見到現貨
so happy
Dress watch 都有平架…
一般見到既有拉絲/磨砂/魚鱗紋/日內瓦波紋/太陽紋
呢d機雕/人手都做到
睇紋理細緻程度 毛糙位修飾

真正睇功夫既係倒角打磨
而家機雕都做到最基本既直倒角
不過其他內角 圓角 拋光等等全部要靠人手
一隻靚錶既打磨閒閒地至少要幾十個鐘
所以平錶係唔會出現倒角呢樣野
4,5萬以上既有機會見到直倒角
再複雜d既就通常10萬以上

點睇得出靚唔靚就真係要靠自己望得多
唔淨止貴錶 平錶都要睇 咁先知個分別
多謝巴打

我會鑽研下,我覺得識欣賞依啲細微位好 charm, 似同隻錶溝通緊
試吓帶個放大鏡去睇錶
當然講緊有背透果啲
平時睇下片 睇下d文章 浸得多自然會熟
有左concept之後買個放大鏡落錶鋪試錶個陣就可以慢慢j
好厚 卡袖
剛收到新錶盒
同意,倒角打磨最能體現一隻表既身價/工藝
有啲工藝應該唔難造,例如啲金陀無雕花果啲其實無難度咁滯,有買/睇開金幣銀幣就知,壓出嚟無難度,更複雜都造到,只係比金價銀價有少少溢價。

話時話,啲平價AP,VC硬係覺得同身價不符,例如overseas,係就係有弧形倒角、不過磨得好淺,無乜立體感,真心比唔上blancpain/ chopard luc。

講打磨,credor eichi ii都好勁下
錶撚嘅意義所在

獻醜拎屋企幾隻錶做Models

左至右價位大約係5k、100k、200k

PRX Powermatic 80:

擺陀有做拉絲打磨,夾板面基本無細緻打磨處理,倒角位粗糙,金屬切割痕跡明顯,零分

Portugieser Yacht Club:

Fly back機芯好多細小零部件,都有做細緻倒角打磨。夾板日內瓦波緻都做得頗有美感,擺陀嘅不同切面拉絲都做得好均勻細緻。
可惜放大後夾板倒角打磨有時會出現瑕疵,QA有待改善。而且舊機芯設計有啲夾板多餘部分無乜處理,反而新BP43同Chrono 41有打到魚鱗紋,扣分,5/10。

IWC真係買新唔買舊。換個角度睇都係進步緊。

(15500都係用呢隻Movement,擺陀唔同)

AP一貫嘅細緻。機芯設計簡潔,夾板弧度有美感,倒角拋光平整,同日內瓦波紋嘅完美分界突顯令人驚豔嘅光線反射。

擺陀嘅拉絲角度同雕刻非常直觀,細節成就美。基本搵唔到瑕疵。8/10。

再上就要睇ALS同PP大佬表演

同場加映小弟第一隻機械錶
N年前中學生時期買嘅Titus

完美嘅日內瓦波紋同魚鱗紋,仲有藍鋼螺絲
我比10/10
呢個post 真係要俾like
結論:titus>ap
我嘅認知係呢d冇辨法用機器磨嘅內角先係手工倒角打磨
學到好多野感謝貓巴
多謝喵巴

save低左慢慢詳細睇 學到好多野
可以 照有2+6年保養
咁多位大佬 知唔知Breitling 係AD正常咩折扣 我見班台仔吓吓都75折咁多 堅定流 睇中隻avenger GMT

入門款ppvc here we go
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞