【颱風追擊】2118號熱帶氣旋 圓規 KOMPASU + 2119號熱帶氣旋 南川 NAMTHEUN #21

659 回覆
6 Like 3 Dislike
櫻花蝦
香港好似無 講天文地理 既kol
香港好似無 講天文地理 既YouTube
大交合話呢幾日有驟雨係認真?
濕度86%都黃色火災危險警告
重陽例掛
條路徑靚到
如果 山竹 咁樣行 香港應該幾大獲
邊個睇
香港人淨係關心有冇風假
其實野完全唔會想知唔會想理
圓規先入嚟追到咁貼
先發現香港人連中學geog嘅知識都無乜
淨係識屌大交合準唔準

同埋呢啲要拍片又講得簡單易明 又要有趣嘅都幾難
單係今次阿虧俾北風打到成個北邊冇曬都仲可以有人係到鳩叫北北北都知咩事啦

Btw 阿虧最後東北個大窿補唔補得返
之前有人講得啱
8中4應該係掛8號最高門檻而唔係baseline
實際上大把香港人住係海旁/高地
唔通呢D地方持烈就唔危險?
天文台應該仲有好多冇公開既測風站係手啦
應該會破晒記錄
香港又多山 同埋離島多 唔係單純一塊平地
唔同地區嘅風同雨都可以有好大差別
要照顧哂所有人根本好難
所以寧願安全為先
但會唔會係狼來了又係另一個問題

不過好多人都好自我中心先係問題所在
真係等8中2先掛 長洲居民就唔洗返屋企啦
吹唔中 廢風

升TY嗰陣靚仔返 但係環流縮咗好多
平時d真·天文post個個都回覆知黎做咩
聽日係咪唔使返工

點會有人認真學
8站適用喺比較典型既個案,例如大環流西南掠既颱風,掛8NE嗰陣咪西貢起風先,轉8SE嗰陣咪長洲同機場發力,強八咪食埋流浮山/啟德;東登颱風咪靠流浮山同機場,轉西南風嗰陣食埋長洲。

但近年颱風千奇百怪,例如圓規雖然係西南掠,但因為我之前講既原因,根本冇咗東南風嗰風尾,成個珠江口既風力係越西越廢;或者係前年韋帕雖然係熱帶風暴,但季風低壓性質重,風力容易大上大落,達唔達標其實慘過擲公字。

所以維港舊制係有個優勢,就係佢冇咁蝦啲結構唔典型或者細環流既颱風。
最簡單就係新舊制同時用
八站同維港四站(啟德重複咗)都參考
天文台應該一向都有參考哂咁多個測風站
反而有時係風迷執著用8站數據

不過近年啲8號 天文台真係賭親都輸咁
咁天鴿同山竹之後,一個典型西進颱(例如08黑格比)都無,全部都係奇奇怪怪
呢兩年正常西進型真係唔覺有
唔會...... search下山竹結構 一個風唔係越強或者越近就一定越大風
氣象嘢好似同中學啲geog嘢唔太關事
中學DSE geog 咪有教颱風
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞