【颱風追擊】2118號熱帶氣旋 圓規 KOMPASU + 2119號熱帶氣旋 南川 NAMTHEUN #21

659 回覆
6 Like 3 Dislike
吹南川定下星期個低壓區?
點樣先會由3號落1號?
當風勢減弱時
日出前後
講到瑪瑙最出名一定係我Uncle影到風眼
鮎魚今世應該未必翻到嚟香港
天文台晚上表示,隨著圓規橫過海南島移向越南北部,本港風力有所減弱,當本港風勢減弱時,天文台會改發一號戒備信號。

竟然仲記得一號風球
南川唔係仲係日本對下片海兜緊圈自high 咩
一號波:原來我仲未俾大交合遺忘
竟然冇直接落
以為會出SMS
長洲吹緊東南風應該唔可以掛sms
係呀 有啲人以為南川係第三個
Hoyin真係好靚仔
睇黎今次出咗800 Km 都會繼續有1號風球
你地覺得呢次圓規算唔算有必須出8?
比起SCM時代既強3,威馬遜,彩虹,莎利嘉,都係長洲烈風8中1
圓規同呢3個比算唔算強過?
如果圓規同獅子山唔出8,會唔會引致好大問題?
當然獅子山出8前一日,我認為未駛出8但要出黑雨
純粹討論下
圓規離開海南島出返海啦 (應該都冇咩人想知)
彩虹我覺得要 其他兩個未必要
總之cap張地圖上同時mark住
獅子山 圓規 南川既圖

d人就會瘋傳
問號魚可能下年先見
反而我覺得3個都唔駛
彩虹香港唔駛8,但澳門要8,但風水權冇掛到,呢度衰左
圓規睇風力其實未必要8,但考慮埋風暴潮其實有必要停工,冇其他代替警告下掛8亦合理
獅子山如果唔發8,堅持3,又真係好易出事,雖然夾硬講可以用TS,500KM外,同未8中4黎堅持都咬佢唔入
同類case似科羅旺,浣熊
熱帶氣旋情況下本港風速資料

香 港 天 文 台 在 2021 年 10 月 13 日 上 午 0 時 31 分 至
上 午 1 時 30 分 於 各 區 錄 得 強 風 或 以 上 的 風 速 如 下 :

最 高 持 續 風 速 達 烈 風 (8-9 級 風 ) 最 高 陣 風
大 老 山 87 公 里 / 小 時 116 公 里 / 小 時
沙 洲 73 公 里 / 小 時 95 公 里 / 小 時
橫 瀾 島 68 公 里 / 小 時 77 公 里 / 小 時
昂 坪 68 公 里 / 小 時 89 公 里 / 小 時
青 洲 64 公 里 / 小 時 87 公 里 / 小 時

最 高 持 續 風 速 達 強 風 (6-7 級 風 ) 最 高 陣 風
大 美 督 58 公 里 / 小 時 85 公 里 / 小 時
長 洲 54 公 里 / 小 時 76 公 里 / 小 時
北 角 42 公 里 / 小 時 66 公 里 / 小 時
分隔線
熱帶氣旋情況下本港風速資料

香 港 天 文 台 在 2021 年 10 月 14 日 上 午 1 時 31 分 至
上 午 2 時 30 分 於 各 區 錄 得 強 風 或 以 上 的 風 速 如 下 :

最 高 持 續 風 速 達 烈 風 (8-9 級 風 ) 最 高 陣 風
昂 坪 71 公 里 / 小 時 87 公 里 / 小 時

最 高 持 續 風 速 達 強 風 (6-7 級 風 ) 最 高 陣 風
長 洲 49 公 里 / 小 時 71 公 里 / 小 時
長 洲 泳 灘 49 公 里 / 小 時 59 公 里 / 小 時
大 老 山 47 公 里 / 小 時 58 公 里 / 小 時
塔 門 45 公 里 / 小 時 51 公 里 / 小 時
大 美 督 41 公 里 / 小 時 48 公 里 / 小 時
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞