xx鳴泣之時 (101) 龍騎士07圍屌綜合討論區

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
萊納睇完好重要嘅19未
RGE

Btw啱啱睇翻,聲優都好撚豪華吓
第2種子
走,炸們回家!
相信呢句
我講的係:要喺商業策略,利潤同勞資平衡之間取得平衡。一直以來日本動畫業界都唔係健康發展,大環境太偏向資方。最後咪搞到當地冇人肯入行,自己出來畫patron,pixiv,畫插畫賺得仲多果陣,又點會有人願意做動畫公司奴隸。

非常抱歉,現在歐洲跟英國正是行這種標準。做新商業模式,當然是拿先進標準為前題啦。

不明白先進地區商業趨勢的係主席你。當然如果仲要堅持依家模式,如果搵唔到奴隸,冇利潤直接摺佐盤生意,唔再製作動畫亦係其中一個選擇。
仆街囉 即係一撚樣
同一樣野講咁耐
2021啦屌
唔網上轉播 收皮啦
其實亦可以由外國好少仿日系的動畫製作睇到:除佐口味唔同之外,另一方面亦係因為冇對應商業模式,可以付出咁高的cost去符合西方世界的勞工保障標準。
其實睇到Bandai商業模式轉緊型啦。而且日本佢哋會自己網上平台NicoNico同步轉播,已經唔再係單靠電視。

呢個年代剩係靠電視肯定死得

NicoNico個介面真係麻麻地,日本人設計UI唔知點解就係好唔user friendly
攞西方果套直接套用落亞洲先係天馬行空啦
比你選擇會揀睇歐美動畫定日本動畫
兩個根本完全冇得比
日本動畫成本高幾多
歐美既勞工制度哩啲係上班台都有排講啦
你咁撚想攞西方果套動畫業既思維套落亞洲應該首先推廣埋日本行西方果套勞工法例啊麻
我由頭到尾都話日本動畫會爛係因為賺唔到錢
佢賺到錢點會唔想請多幾條友
問題一套動畫成本極高唔同你啲西方動畫咁兒童向啊麻
你就講左去勞資
勞工福利好係咪保證會多啲人入行
你都識講畫上網賺錢仲快
佢福利再好咪又一樣係畫上網賺得多
你係網上出左名都唔會返去打工啦
其實係佢唔想請人定請唔到人
你估真係學哂西方人果套薪高糧準又準時比班動畫師放工仲出唔出到咁高畫功質素既動畫
除時未出到套都已經執左幾間公司啦
你睇到既咁多高質動畫其實都係背後好多壓榨人血先整到出黎
佢business model係要轉
但唔係話一野咩推哂西方果套落黎
咁做生意肯撚定死得
做生意唔係咁做架師兄
撚7: 同動畫一樣既解答篇
觀眾:即係一撚樣

撚7:同動畫唔同既解答篇
觀眾:仆街囉即係一撚樣

結論:
所以我唔會喺呢d地方做生意,就係咁,最少邊度開展生意係有得選擇

日本呢d地方做生意其實係好麻煩,ok封閉,入面d潛規則只有佢哋圍內人識玩。

BTW,都三十幾年啦,日本人同佢哋經濟仲想要迷失幾耐
不如你諗下動畫放上網有哂翻譯但每集收費睇甚至比月費會有幾人肯埋單
定最後個個都係睇返老翻
根本人既慣性係免費睇動畫
既然動畫本身係免費睇
只係靠收廣告費又回唔回到龐大既經費支出
放上網上平台
都係收廣告費
其實個收費模式變化唔大
最後變成靠「賣週邊,送BD」
根本係K型既商業模式
一黎賣週邊肯定係媚宅
得啲死忠動漫迷會肯花幾千幾千去買果啲figure
二來變相鼓吹啲動畫全部都要帶有色情元素先可以係哩行吸引到動漫迷買啲女角週邊
變成作品類型單一化
根本賣唔到錢係一個惡性循環黎
咁啲商家又點會用心整好啲作品
耐何你係全世界都搵唔到另一個國家整到日本動畫哩種質素既產業
仲有,有冇發覺主席你個概念,仲係套用傳統的公司,制作委員會模式。用你個concept掉番轉,如果用呢個model套落去西方世界做動畫當然死得,肯定回唔到本。

咁問題又番到去呢個位啦:點樣revamp workflow,改善制作流程同結構,可以唔使用剝削勞動力方式去減低製作成本(節流),另一方面增加更多營利方式(開源)。
C9
好彩我自己冇“唔睇日本動畫會死”的問題

動畫最後都只係“娛樂”一種,娛樂係有好多replacement,亦唔係必需品。

主席你亦講得好,日本國內動漫界一早陷入佐呢個死循環。
因為啲動畫公司啲高層都仲係傳統觀念果老一輩
老實講我唔係好熟動畫業
但我都係一個business人黎既
一間公司
堆高層守舊
咁就一定係行傳統果套
要有人游水到果班守舊既高層去行新果套
做生意係睇風險
你攞西方果套搬落黎風險咁大係一定唔會接受
一係就等老一輩果代死哂佢
否則我諗到可能要有人真係冒風險搞收費平台做翻譯
其實anione木棉哩啲已經係
但佢地仲係留於收廣告費
真正要救到個模式就係要終有一日將動畫轉成收費化
同你打機一樣
二就係眾籌
搵間公司搞平台眾籌再比筆錢請動畫公司畫
同咪動畫公司自己搞眾籌都兩種模式黎
但點睇哩啲就算今年有人提出行動都唔會係10年廿年內做到既事
根本係要改變消費者既行為模式
係相當之難
最理想真係要令到動畫公司啲高層要明白到市場係睇成套動畫既故事內容、作畫各方面實力取勝
繼而肯花更高人工去聘請更多員工以至唔洗下下趕工期搞到爛尾
人工高自然會令人材覺得動畫哩門係神科
即係要好似整到外國打曲咁
但真係靠實力取勝
哩個先會係最後一步達到你講勞資果個問題
但前題係一定要解決到資方果個問題先
我覺得你已經比我睇得多啦
唔信動畫業真係死左果一日你會冇感覺
冇, 依家最多只會覺得有D可惜.

有替代的非必需品, 唔會太有感觸.
仲有得比你睇就緊係咁講既
冇人會預料到將來既自己會點諗
有一樣嘢短期之內應該都唔會變, 就係自己根本價值觀.

我個人的根本價值觀就係: 唔俾人楂住春袋, 無論現實生活定娛樂都係. 冇得睇動畫就死=俾唔應該束縛於自己的野鍊住, 我精神上唔會容許呢種事發生.
因為害怕被揸春袋而冇法投入任何人同事物
到頭來只係被懼怕揸緊春袋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞