xx鳴泣之時 (101) 龍騎士07圍屌綜合討論區

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
重點: 將本來要成個團隊去完成的task再拆開, 簡化.
所以咪話要將現時成個production動畫製作流程, 重頭到尾再review, 然後revamp攞.
contract寫到明嘛, 之前當然要試佢合唔合符要求啦.
嘛, 呢個係management問題, 同IT請freelancer幫手做一樣道理.

但, 最難搞肯定係"配音"果part. 到依家要配production質素的, 始終要用到專業配音室, 唔係你隨便搵個地方掛枝mic同composer就得的.
良好?成神之日呢
喂問題本身請個員工都唔洗食外判公司啲錢
比錢請條友比月薪都夠
點解覺得請freelancer會節省到
月薪哩個制度就係想有條友坐係度限期內畫夠個target比個標準月薪
理論上freelancer段job計係仲高成本啲
佢請多條友唔好
咁咪一樣多左野做
HR都係工序黎
唔好當HR真係冇野做
配音係最耗錢
但原因係偶像化左個行業
宮崎駿都講過
某寒蟬搞到冇經費可以都基於某咪啪聲優人工太高先出事
錯啦
係全部寒蟬聲優都高人工
咁錄音都係租錄音室啫,自己做埋音響監督,搵個技術員錄
聲優可以搵養成學校嘅學生,應該好平都會接,有啲只係為左提高知名度唔介意做義工
都痴撚線
成神劇本出事啫,唔關PA事
有靚劇本就會變成AB咁
麻枝唔識寫13集劇本
聲優人工計年資
出show計人氣
寒蟬最後生既都。。。。
所以點解新動畫主角最鐘意揾後生初出道
有錢既先揾中堅做主角
另一方面續作拖得越耐越難出
係日本公司仆街, 壓低畫師成本先做到"月薪比freelance"平的假象.

但呢個無限壓價情況仲可以持續幾耐? 最近幾年壓無可壓, 就搵中韓奴隸來趕工, 而質素亦如大家所見的每況愈下. 呢度我仲未計現實政治中日關係惡化, 甚至惡化到連動漫界日中都要decouple咁極端的情況. 到果陣仲撚有平價中國奴隸俾日本動畫公司用.

平衡番成本同原畫師有專嚴的價錢, freelance化係理想的出路. 仲有考慮job少的情況下, 你長期養住perm=浪費資源.
PA套套都救公司
睇得多審美疲勞
AB之後PA有好睇嘅動畫咩
白箱,凪 嗰啲唔係pa嘅咩
又好似係
俾成神之日影響我印象
做臭一次就俾人記一世
不過計埋glasslip已經2次
不過點差都好啲畫都仲係靚,2套都係劇本問題

其實咁講,整動畫到最後都係睇劇本得唔得,畫都係次要
畫係演出一部分
所以你哩個freelancer化係唔單止冇幫佢地節省成本
反而係增加左
哩點我係拋開個勞資問題黎講
你話要節省成本其實根本冇得節省啦
啱啱發現原來白沙有好多短髮角色
演出正,內容白卡都冇用
響內容掂嘅前提下,演出正先可以發揮最大作用

白沙淨係j風花

短髮先正
申:沙都子好柒

漫畫真係一啲爆點都冇
@黑貓腦公
打面未
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞